Egmond-Binnen en omgeving: abdij, St. Albertsweg en Adalbertsakker. Fragment uit Stratenatlas van Nederland (1985).
Luchtfoto (1984) van Egmond-Binnen, met rechts (1) de Adalbertusabdij, geheel links, tegen de duinen aan, de Adalbertusakker of Kapelwerf (2) en daartussenin de Sint Aalbertsweg (3), 1984.
Reconstructie van het schedeldak, onderdeel van de aan Adalbert toegeschreven relieken, op 26 juni 1984 naar de abdij overgebracht en uitgesteld. Foto P.J. Margry.
Fotopagina uit de Katholieke Illustratie van 4 juli 1934 over de herlevende Adalbertusverering te Egmond.
Plan voor een nieuwe kapel op de Adalbertusakker. Uit de Katholieke Illustratie van 30 januari 1924.
'Het vertrouwen der Kennemers in St. Adelberts voorspraak', heilig water wordt uit de Adalbertusbron geput. Uit de Katholieke Illustratie van 2 februari 1927.
Translatieprocessie met de relieken van Adalbert van de akker naar de abdij op 26 juni 1984. Foto P.J. Margry.
Moderne prentbriefkaart met de H. Adalbert, naar een gravure van Abraham Bloemaert uit de 17e eeuw.
Litho van een tekening die prof. J.A. de Rijk in 1857 ter plekke van de Adalbertusput maakte.
Omstreeks 975 zijn na een brand de aangetaste relieken van Adalbert in een nieuwe schrijn bijgezet, waarschijnlijk werden zij bij die gelegenheid voorzien van het hier afgebeelde perkamenten strookje. Het strookje is in 1983 in de parochiekerk van Egmond-Binnen teruggevonden. Het dateert uit de tweede helft van de tiende eeuw en bevat de tekst 'Hic requiescunt membra sancti Adhelberti confessoris Christi' (Hier rusten de ledematen van Sint Adalbert, belijder van Christus). Het strookje wordt nu bewaard bij de gereconstrueerde relieken in de confessio van het hoogaltaar van de abdij. Uit Cordfunke, Opgravingen in Egmond (1984).
De heilige Jeroen van Noordwijk met in zijn ene hand een zwaard (hij werd vermoord) en op de andere een valk, welke wijst op zijn adellijke afkomst. Op de achtergrond de kerk van Noordwijk die hij bouwde. Gravure (ca.14×8 cm) door Jacob Matham, tussen 1607 en 1611. Collectie Rijksmuseum.
De Adelbertusakker, vernoemd naar St. Adalbert en een historisch religieus monument.
Op de akker is de Adelbertusput te vinden. Aan het zoete water uit deze put wordt een geneeskrachtige werking toegeschreven. Akker en put trekken nog steeds regelmatig bezoekers.
Informatiebord over de Adelbertusakker.
ANWB bord met informatie over de Adelbertusakker.
De Adelbertusput. In de zinken emmer zit water uit de put maar het water kan ook met de handpomp worden opgepomt.
Close up van de Adelbertusput. Op de plek waar nu de put te vinden is was in hetverleden het koor van een middeleeuwse kerk.
Op de Adelbertusakker staat ook een devotiekapelletje met in mozaïek een afbeelding van St. Adelbertus.
Brouwerij Egmond levert, in licentie met de Abdij van Egmond, het Sancti Adalberti bier; het enige Nederlandse Benedictijner abdijbier. Tijdens het brouwen wordt wat water uit de put toegevoegd. Het is een ambachtelijk gebrouwen biologisch bier.