Kapel van het klooster van de Wittevrouwen aan het Vrijthof, waar tot 1796 het H. Kruis op het rechteraltaar stond. Tekening door Ph. van Gulpen van de situatie voor 1796, naar een ouder voorbeeld.
De St. Martinuskerk te Wyck, gezien vanaf de westoever van de Maas, 1998. Foto D. & B. Hoeks.
Het altaar van het H. Kruis in de St. Martinuskerk omstreeks 1850; naast het corpus zijn nog net opgehangen votiefgeschenken te zien. Detail van de tekening door Ph. van Gulpen.
In 1863 werd het neogotische H. Kruisaltaar (P. Cuypers) aangeschaft, foto uit omstreeks 1900. Gemeentearchief Maastricht.
Vernieuwde liturgische opstelling sinds 1962 met een stenen altaar en een wandkleed van Kluijtmans. Aan de muur zes smeedijzeren wandkandelaars. Foto J. Clermonts.
Sinds 1989 maakte het wandkleed weer plaats voor een geplooid rood kleed zonder figuratieve voorstelling en werd het corpus weer aan een houten kruis gehecht, 1998. Foto D. & B. Hoeks.
De achterzijde van de zwarte Christus met metalen versterkings- en ophangframe en het luikje waarachter een reliek van het H. Kruishout wordt bewaard. Gemeentearchief Maastricht.
Blad uit de 18e eeuwse legende van de Zwarte Christus.
Chromolithografisch devotieprentje (ca. 1900) van het H. Kruis. BiN-collectie.
Processie met de Zwarte Christus omstreeks 1950 en in 1998. Gemeentearchief Maastricht / Foto D. & B. Hoeks.
Interieur van de Martinuskerk omstreeks 1910; rechts het altaar van de Zwarte Christus met de in 'boomvorm' opgestelde verzameling votiefgeschenken.
Aluminium medaille (Ø 2,5 cm) van de Zwarte Christus. Foto D. & B. Hoeks.
Mis in de Martinuskerk ter gelegenheid van het feest van Kruisverheffing, rechts het altaar van de Zwarte Christus, zondag 13 september 1998. Foto D. & B. Hoeks.
Zilveren ex-voto's naast het Christusbeeld. Foto D. & B. Hoeks.