Pelgrimsroute

Jaarlijks in een ander gebied, Walk of Peace

Naam: Walk of Peace
Route: Jaarlijks in een ander gebied
Afstand:
Samenvatting:
Auteur: Peter Jan Margry
Illustraties:
Beschrijving

De Walk of Peace is een wandeling van en voor vrede. Een wandeling om te ervaren en te laten zien dat mensen, ondanks verschillen, toch met elkaar op kunnen lopen. Zo leert men zijn of haar dorp of stad, én haar inwoners, door een nieuwe bril kennen: "bruggen slaan tijdens een mini-pelgrimage."
- In 2015 vond de eerste Walk of Peace plaats, en sindsdien ondersteunt PAX lokale groepen die zelf zo’n vredeswandeling willen organiseren. Het initiatief slaat goed aan: ieder jaar groeit de belangstelling voor de Walk of Peace. In 2018 zijn er op maar liefst 31 plekken in het land door lokale groepen Walks of Peace georganiseerd. Deelnemers en organisatoren vertellen hun positieve ervaringen door, waardoor steeds weer nieuwe groepen gemotiveerd raken om een vredeswandeling te organiseren.
- De wandelingen voeren langs betekenisvolle plekken die te maken hebben met gerechtigheid en vrede. Vaak zijn dit gebedshuizen en monumenten. Op elke tussenstop staat iemand die een korte uitleg geeft over de locatie en een boodschap of korte opdracht meegeeft voor de volgende bestemming. Aan de wandelingen doen mensen van alle leeftijden en achtergronden mee, die elkaar vooraf vaak niet kennen maar tijdens deze mini-pelgrimages samen optrekken.
- Het idee voor de Walk of Peace is ontstaan vanuit de werkgroep Pilgrimage & Justice van de Wereldraad van Kerken. In Nederland hebben de Raad van Kerken en PAX het initiatief genomen om de Walk of Peace landelijk te coördineren. PAX biedt onder andere een uitgebreid stappenplan voor de organisatie van een Walk of Peace, workshops, een training, promotiemateriaal en persoonlijk advies.
- Het doel van de Walk of Peace is de wandelaars stil te laten staan bij het belang van vrede op verschillende niveaus. Tijdens de wandeling zal de relatie tussen conflicten op mondiaal niveau en op persoonlijk niveau worden belicht.

Zie voor de jaarlijkse plek van de wandeling de website.

Bronnen en literatuur
  Mail naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.
 
<<