Kevelaer, O.L. Vrouw van Kevelaer [Kevelaar]

Cultusobject: O.L. Vrouw van Kevelaer [Kevelaar]
Datum:
Periode: 1641 - heden
Religieuze context: Christelijk
Locatie:
Adres:
Gemeente: Kevelaer
Provincie: Noordrijn-Westfalen
Bisdom:
Samenvatting:

Kevelaer was en is een van de belangrijkste Mariaheiligdommen voor Nederlandse katholieken, gelegen niet ver van de Nederlandse grens in Duitsland. Het is ontstaan doordat de marskramer Hendrick Busman (1607-1649) van Maria driemaal de opdracht zou hebben gekregen een kapelletje voor haar te bouwen. Hij gaf hieraan gehoor op 1 juni 1642 toen hij op het kruispunt van de weg Geldern/Kleef in de Kevelaerer Heide bij het hagelkruis stond. Sindsdien kwamen er pelgrims en werden er genezingen gemeld. In 1647 erkende de Kerk acht van deze genezingen als wonderbaarlijk.

Het heiligdom speelde een bijzondere rol voor de Nederlandse katholieken in het protestantse noorden waar alle katholieke geloofsuitingen verboden waren. Zij konden in Kevelaer in het openbaar hun geloof uitoefenen, want in het koninkrijk Pruisen bestond wel godsdienstvrijheid. Sinds de 17e eeuw trokken massale voetbedevaarten uit de Republiek over de grens naar Kevelaer. De voettocht met een tros proviandkarren en meegenomen religieuze attributen duurde, afhankelijk van waar men vandaan moest komen, veelal een week: drie dagen heen, een dag daar en drie dagen terug.

Auteur: Peter Jan Margry
Illustraties:
Topografie

In 1645-47 werd een bedevaartkerk gebouwd, de huidige Kaarsenkapel. In 1654 werd om de bidzuil een barokke koepelkapel gebouwd, de genadekapel. De grote Mariabasiliek van Kevelaerverrees in de 19e eeuw en werd in 1923 tot basiliek verheven. 

Bronnen en literatuur

Verwante webpagina's: over de fietsbedevaart naar Kevelaer vanuit Tilburg

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.
 
<<< /a>