Hakendover, Goddelijke Zaligmaker / Christus

Cultusobject: Goddelijke Zaligmaker / Christus
Datum: Paasmaandag
Periode: 1432 - heden
Religieuze context: Christelijk
Locatie: Salvatorkerk
Adres:
Gemeente: Tienen
Provincie: Vlaams-Brabant
Bisdom:
Samenvatting:

De bouwlegende van de Kerk van de Goddelijke Zaligmaker werd voor het eerst op schrift gesteld in 1432. Omdat de kerk niet over relieken beschikte zou de Goddelijke Zaligmaker als dertiende werk­man aan de bouw van zijn kerk hebben bijgedragen en daarmee het patrocinium van de kerk hebben geleverd. In de eerste helft van 15e eeuw groeide het belang van Hakendover als bedevaartplaats. De kerk werd toen uitgebreid en een retabel dat de legende weergeeft werd gemaakt en in de kerk geplaatst. Deze ontwikkeling wijst erop dat de cultus zelf van vroeger datum dan 1432 is.

Het verrichten van het ritueel van de grote en de kleine 'dertiend' hangt met de ontstaanslegende samen. De paardenprocessie die uiteindelijk rennend door de akkers galoppeert is evenzeer een kenmerkend aspect van de verering.

Een groot aantal van de bedevaartgangers kwam en komt traditiegetrouw uit Nederland, met name uit de provincie Noord-Brabant. In de 21e eeuw is de 'begankenis' naar Hakendover deels een regionaal religieus-folkloristisch festijn geworden en wordt de bedevaart vrijwel alleen nog gedragen door een slinkende groep Nederlandse bedevaartgangers.

Auteur: Peter Jan Margry
Illustraties:
Topografie
Bronnen en literatuur

Literatuur: De paardenprocessie van Hakendover (Antwerpen Film- en brochurereeks van het K.C. Peeters-Instituut voor Volkskunde, 1981) 23 p.;

Beeldbronnen: Over bedevaartgangers vanuit Nederland naar Hakendover is in 1992 een lange documentaire gemaakt onder de titel ‘Het getal 13’. De cineast was de Bredaas-Amsterdamse filmer Arnold Vogel (1950-2012).

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.
 
<<< /a>