Beers, O.L. Vrouw [van de Hiersenhof]

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: O.L. Vrouw [van de Hiersenhof]
Datum: Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse (midden juli); 15 augustus; gehele jaar
Periode: 1942 - ?
Religieuze context: Christelijk
Locatie: Mariakapel op het landgoed de Hiersenhof
Adres: Heuf 27, 5437 NA Beers
Gemeente: Land van Cuijk
Provincie: Noord-Brabant
Bisdom: ’s-Hertogenbosch
Samenvatting:

De Mariakapel is gebouwd tijdens een zomerkamp van het Brabants Studentengilde in 1942, op het landgoed van prof. dr. J.E. de Quay, de Hiersenhof te Beers. Naar de Mariakapel trekt jaarlijks rond 15 augustus een ‘bedevaart’ van de plaatselijke parochie; ook de Nijmeegse Vierdaagse is een hoogtepunt voor de cultus. De kapel wordt dagelijks en intensief bezocht.

Auteur: Eric Venbrux
Illustraties:
Topografie

- De kapel is opgetrokken uit baksteen (kloostermoppen), is wit geschilderd en heeft een zwarte pui. Het puntdak is bedekt met leien, met daarop een houten bol en een smeedijzeren kruis. De toegang is aan de voorzijde open gelaten. Een hardstenen vloertegel heeft als inscriptie: ‘Maria / Moeder van God / Koningin van de Vrede / Bid voor ons / Gebouwd door het Brabants Studentengilde/Ingewijd op Maria Hemelvaart 1942’. 
- In zowel de linker- als rechterwand is een klein toograam met glas-in-lood ingemetseld, waarop een duif (de heilige geest) staat afgebeeld. 

 

Cultusobject

- Na de Tweede Wereldoorlog kwam in de plaats van het gipsen Mariabeeldje uit 1942 een door Niels Steenbergen vervaardigd gestileerd, stenen beeld van Maria met Jezus op de arm. Het beeld is anno 1996 omhangen met (plastic) rozenkransen. Ook is het interieur van de kapel versierd met droog- en kunstbloemen en -gewassen. In de kapel is eveneens een tekening in pastelkrijt op karton van de Moeder Gods met Kind opgehangen (gesigneerd met Phil).

 

Verering

- Het Mariakapelletje is in 1942 gebouwd door leden van het Brabants Studentengilde, tezamen met mensen uit de omgeving, tijdens een zomerkamp gewijd aan bezinning. Het staat aan de rechterkant bij de toegang tot het landgoed Hiersenhof van de familie De Quay aan de Heuf (de openbare weg in de richting Haps) in Beers, alwaar de studenten verbleven. De r.k. studenten plachten tijdens zo’n kamp een Mariakapelletje te bouwen, maar alhier kreeg het een speciale betekenis vanwege de gijzeling door de Duitsers van prof. dr. J.E. de Quay in Sint-Michielsgestel en diens mogelijke executie. De Quay, voormalig leider van de Nederlandsche Unie en de latere premier en Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, bleef gespaard. Dat werd duidelijk op 15 augustus, toen ook de kapel werd ingewijd.
- Regelmatig steken omwonenden en voorbijgangers er kaarsen op en/of brengen er bloemen, in het bijzonder jaarlijks op Maria Hemelvaart (15 augustus) en op de dag (half juli) dat de langeafstandslopers van de Nijmeegse Vierdaagse de Mariakapel passeren. Velen van hen gaan dan even de kapel binnen om een kaars op te steken en te bidden. Zij hopen daarmee zegen over hun voettocht af te smeken, zodat hij tot een goed einde kan worden gebracht. De Lambertusparochie te Beers houdt jaarlijks een ‘bedevaart’ naar de Mariakapel omstreeks Maria Hemelvaart die vooraf gegaan wordt door een mis in de parochiekerk. 
- Op 16 augustus 1992 werd zo ook het vijftigjarig bestaan van de kapel herdacht met een korte plechtigheid. Daaraan werd deelgenomen door het plaatselijke schuttersgilde en het kerkkoor, dat een Marialied ten gehore bracht bij de kapel. De bedevaart wordt thans (1997) geleid door een priester uit Eindhoven, die met de familie De Quay bevriend is. De dorpsfestiviteiten rondom het gouden huwelijk van wijlen professor De Quay - naar wie ook de plaatselijke basisschool is genoemd - op 9 augustus 1977, werden eveneens afgesloten met een ‘Mariahulde’ bij de kapel. Het ‘studenten-Mariakapelleke’ wordt veelvuldig bezocht. 
- Elke dag branden er vele kaarsen, die om uiteenlopende redenen worden opgestoken, bijvoorbeeld uit dank voor het voorspoedig verlopen van een gebeurtenis, voor welstand en gezondheid of ter ondersteuning van een stervende, bij ziekte of ‘zomaar’. 

Bronnen en literatuur

Archieven: Grave, streekarchivariaat Land van Cuijk. Beers, parochiearchief.
Literatuur: Melchior de Grood, ‘’Steek je ‘n kaarsje voor me op?’ Mariakapel Hiersenhof al vijftig jaar devotieplaats’, in: De Gelderlander, 19 september 1992; De Gemeenschapsbode, augustus 1977 (nr. 40) p. 10-11; De Gemeenschapsbode, augustus 1981 (nr. 4) p. 5-6.
Overige bronnen: KDC dossier-Beers; foto De Gelderlander (Ed van Alem).

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.