Mariaheide, O.L.Vrouw van Goede Raad

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: O.L.Vrouw van Goede Raad
Datum: 26 april [zondag naastbij]
Periode: 1907 - 1975/heden
Religieuze context: Christelijk
Locatie: Altaar in de parochiekerk O.L.Vrouw Moeder van de Goede Raad
Adres: Parochie O.L.Vrouw Moeder van Goede Raad, Past. van Haarenstraat 38, 5464 VG Mariaheide
Gemeente: Meierijstad
Provincie: Noord-Brabant
Bisdom: 's-Hertogenbosch
Samenvatting:

O.L.Vrouw van Goede Raad werd bij de oprichting van de parochie in 1906 gekozen als bijzondere patrones; er werd een broederschap opgericht voor haar verering, die een beperkt aantal leden van buiten de parochie telde en tot 1975 heeft gefunctioneerd. De feestdag werd luisterrijk gevierd. Tegenwoordig worden er nog enkele woorden aan gewijd in de H. Mis en is er een offerblok. Voor een aantal parochianen heeft de patrones nog een bijzondere betekenis.  Geen bedevaart.

Auteur: Ottie Thiers
Illustraties:
Topografie
Cultusobject

- In 1906 kreeg het gehucht 'De Veghelse Hei' toestemming tot het oprichten van een eigen parochie. Bouwpastoor Gijsbertus van Haaren financierde de kerk, de school en een kloostergebouw uit eigen middelen. In 1908 werd de kerk officieel in gebruik genomen, in de jaren '30 werd hij vergroot en kwam de toren gereed. De parochie behield als patroon de H. Lambertus van de Veghelse moederkerk en koos als bijzondere patrones O.L.Vrouw van Goede Raad. Er groeide een dorpsgemeenschap rond de kerk, die de naam Mariaheide kreeg. Links van het hoofdaltaar bevindt zich een zijaltaar voor O.L.Vrouw van Goede Raad, waarin haar afbeelding is opgenomen. De parochie bezit ook een schilderij van de patrones, dat omstreeks 1914 is vervaardigd door Peter Heckermann. Het hangt nu in de ontvangstkamer van de pastorie. Er zijn indertijd reprodukties van verkocht, waarvan een aantal nog te vinden is bij parochianen thuis.
- De feestdag van O.L.Vrouw van Goede Raad, 26 april, is het titelfeest van de madonna van Genazzano. Deze dag werd tot 1913 vrij algemeen gevierd, daarna op beperkter schaal. Op de feestdag waren er 's ochtends drie H. Missen, 's middags was er Lof, waarna een speciaal lied werd gezongen. Tijdens de Mis werd het Allerheiligste uitgestald. Er kwamen twee paters uit Handel preken. De opbrengst van de collecte was ongeveer drie maal zo groot als op een normale zondag. Men kon 100 dagen aflaat verdienen met een speciaal gebed tot O.L.Vrouw van Goede Raad, maar dit was niet gebonden aan de verering in Mariaheide.
- De broederschap van O.L.Vrouw van Goede Raad in Mariaheide werd tegelijk met de parochie opgericht; de bisschop verleende zijn goedkeuring in 1907. Doelstelling was bevordering van de verering. Op de feestdag werd voor de leden een plechtige H. Mis opgedragen. Het lidmaatschap kostte ƒ 0,10 per jaar, later ƒ 0,25. Voor elk overleden lid werd een H. Mis opgedragen. De bijdragen werden opgehaald door ongeveer twintig zelatricen, en kort voor of op de feestdag afgedragen op de pastorie. Na het Lof werden zij onthaald op een koffietafel. Ongeveer de hele parochie was lid van de broederschap. Leden van buiten de parochie, uit Veghel, Vorstenbosch en Uden, waren doorgaans 'uitgetrouwd' of hadden anderszins banden, b.v. omdat de kinderen in Mariaheide op school gingen. In 1975 heeft pastoor van den Wijngaert de kwijnende broederschap vervangen door een offerblok achter in de kerk. De misintenties worden nog vervuld, de laatste tijd door eenvoudig voor iedere overleden parochiaan een Mis te lezen. Tegenwoordig wordt op de zondag na 26 april in de H.Mis van half 11 nog een speciaal gebed aan de patrones gewijd, maar er komt niemand extra voor. Bij een aantal parochianen leeft de verering nog sterk. Zij steken geregeld een kaars op en vragen O.L Vrouw om raad.

Materiële cultuur

- altaarrelief O.L.Vrouw van Goede Raad, vervaardigd door Van Bokhoven (uit de school van Van der Geld), _1907.
- schilderij, - 1.25m x 0.90m, Peter Heckermann.
- koormantel met afbeelding van O.L.Vrouw van Goede Raad, speciaal voor haar feestdag
- klein vaandel O.L.Vrouw van Goede Raad, dat in processies meegedragen werd
- devotioneel drukwerk: 
prentje: voorzijde Mater boni consilii, Notre-Dame du Bon Conseil, kleurendruk moeder met kind, regenboog op de achtergrond, goudomrand, Maison de la bonne presse, Parijs, achterzijde gebed, oude spelling (Veghel: Stoomdruk Gebr. L.& M. Bek, z.j.; impr. Buscoduci, 12/11/1902; 6,5x12cm) aanw. in parochiearchief; prentje: voorzijde Mater Boni Consilii, met afb. bruin/ wit, moeder en kind, Maillart, Kunst-Adelt, Maastricht, achterzijde zelfde gebed als vorige, moderner spelling (Veghel: Bek, z.j.; impr. Buscoduci, 12/11/1902; 7x11cm); prentje: Mater Boni Consilii, ora pro nobis, met afb. moeder en kind en gestileerde regenboog, kleur, getande rand, achterzijde blanco (z.p., z.j.; 6,5x12cm); prentje met lied Maria Moeder van Goede Raad, zw./w., afb. moeder en kind 2x2cm, vijf coupletten, waarvan drie op achterzijde (z.p.,z.j.; 8x12,5cm) de pastoor kan de speciaal hiervoor gecomponeerde melodie leveren; Bewijs van inschrijving in de broederschap uit 1943, met doelstelling etc. broederschap (art. l tm vi) en gebed (z.p., z.j., 8,5x13cm, 4p)
-afbeeldingen: een keuze uit de foto's:
nr.22: Altaar O.L. Vrouw van goede raad, Mariaheide
een betere versie van nr.24, het schilderij O.L. Vrouw van Goede Raad met op de achtergrond de pas gebouwde kerk in Mariaheide, Peter Heckermann, 1914.

 

 

Bronnen en literatuur

Archieven: Parochiearchief O.L.vrouw van Goede Raad te Mariaheide: enkele intentieboeken en kasboeken van de broederschap, enige bidprentjes. 
 Literatuur: A.C.J. van der Plas, Veghel in oude ansichten, waarin ook afbeeldingen van Eerde, Mariaheide en Zijtaart (Zaltbommel: Europese Bibliotheek, 1972) afb. 110, foto kerk zonder toren; 75 jaar parochie Mariaheide (Mariaheide: Speciale editie Heise Krant, z.j. [1981])

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.
 
<<< /a>