Nieuwer-Amstel, Christus

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: Christus
Datum: onbekend
Periode: eind 18e eeuw
Religieuze context: Christelijk
Locatie: Woonhuis in het ambacht Nieuwer-Amstel
Adres: --
Gemeente: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Bisdom: Haarlem
Samenvatting:

Kortstondige loop aan het einde van de 18e eeuw naar het woonhuis van een smid in het ambacht Nieuwer-Amstel waar een schilderij van Christus heeft gehangen. Dit schilderij zou zijn geschilderd door de evangelist Lucas. Spoedig trokken vele nieuwsgierigen, voornamelijk uit Amsterdam, naar Nieuwer-Amstel om het schilderij, tegen betaling, te mogen zien. Het is sterk de vraag of van een bedevaart kan worden gesproken.

Auteur: Jeroen van de Ven
Illustraties:
Topografie
Verering

- In het voormalig ambacht Nieuwer-Amstel onder Amsterdam heeft in het woonhuis van een smid aan de Overtoomse weg een schilderij van Christus gehangen waarvan werd aangenomen dat het door de evangelist Lucas zou zijn geschilderd. Vele duizenden bezoekers uit Amsterdam en omgeving kwamen naar Nieuwer-Amstel om, tegen betaling, dit schilderij met eigen ogen te kunnen zien. Nadat deskundigen uit die tijd het schilderij hadden bestudeerd, verklaarden zij dat het in deze zaak om bedrog ging.
 - De smid vertrok vervolgens, onder medeneming van het schilderij en de opgestreken gelden, zonder opgegeven bestemming. De 18e-eeuwse auteur Van Ollefen schreef over deze kwestie het volgende:
 â€˜Voor weinige jaaren [voor 1795] was er in deze buurt eene zeer aanmerkelijke bijzonderheid voorhanden; bij zekeren smid, aldaar woonachtig, was naamlijk, zeide men, een afbeeldzel van den Zaligmaaker, door den Evangelist LUCAS geschilderd te zien; groote beweeging maakte deze zeldzaamheid, zo dat duizenden, vooral Amsterdammers derwaards vloeiden om die bijzonderheid (tegen een zestehalf de persoon) in oogenschouw te neemen; toch naauwlijks hadden de deskundigen ernstig hunne aandacht erop gevestigd, of zij verklaarden de zeldzaamheid voor een louter bedrog, het geen de smid met zijne schilderij en ontvangene penningen, zonder afscheid te neemen, deed vertrekken'.
Uit de beschikbare gegevens wordt niet duidelijk of de bezoeken van de mensen uit de omgeving een religieus karakter hebben gehad en of er van bedevaarten sprake is geweest.

Bronnen en literatuur

Archieven: Archiefmateriaal over deze zaak is niet gevonden                               Literatuur: L. van Ollefen, De Nederlandsche stad- en dorp-beschryver, dl. 3 (Amsterdam: H.A. Banse, 1795) p. 7, De buurten onder de banne van Amstelveen. 

Overige Bronnen: KDC: BiN-dossier Nieuwer-Amstel; PJMI VKVL 64b (1994).

 

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.
 
<<< /a>