Uitgeest, Kruis

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: Kruis
Datum: 3 mei?
Periode: 1758
Religieuze context: Christelijk
Locatie: Een boom in een straat van het dorp
Adres: Uitgeest
Gemeente: Uitgeest
Provincie: Noord-Holland
Bisdom: Haarlem
Samenvatting:

Een in 1758 wonderbaarlijk ontstaan zwart kruisbeeld te Uitgeest, gaf Amsterdammers aanleiding het object, waarschijnlijk in devotie, te gaan bezoeken. Of er een bedevaart over een langere periode is ontstaan is niet bekend.

Auteur: P.C.J. van Dael
Illustraties:
Topografie

In een 18e-eeuwse Amsterdamse bron wordt gesproken een wonderbaar zwart kruisbeeld te Uitgeest, waarnaar men, in ieder geval vanuit Amsterdam, kwam kijken.
Een zekere Jan de Boer schreef in zijn nagelaten aantekeningen, vermeldt in Van der Loos: ‘Maandag 28 Aug. 1758 riepen ze van een wonderboom langs de straat, van een krusifix, hetwelk in een esschenboom op H. Kruisvindingsdag [3 mei] laatst tot Uitgeest ontdekt was; hiervan is thans veel ophef in deze stadt [Amsterdam] onder de eenvoudige lieden, dewelke het hier in den zoogenaemden Jordaan bij een zeekeren grutter of kommenijhouder hebben gaan bezigtigen. Ik hebbe er verschijden, die hetzelve gezien hadden, gesproken, en onder anderen een Roomsch priester...’. Deze vermelding geeft aanleiding om te veronderstellen dat de bezoekers er uit nieuwsgierigheid en devotie naar toe kwamen. Maar of er een bedevaart over een langere tijd zich heeft ontwikkeld, is niet bekend. De genoemde priester beschouwde het crucifix evenwel als het resultaat van een blikseminslag.

Bronnen en literatuur

Archieven: Gemeente-archief Velsen te IJmuiden.
Literatuur: H.F. van Heussen, Batavia sacra (Brussel: Foppens, 1714) dl. 2, p. 381; H.F. van Heussen, Historia episcopatuum foederati Belgii... (Leiden: Christianus Vermey, 1719) dl. 2, p. 63-65; H.F. van Heussen, Oudheden en gestichten van Kennemerland, Amstelland, Noordholland, en Westvriesland (Leiden: Christiaan Vermey, 1721) dl. 1, p. 384-390 = H.F. van Heussen, Kerkelyke historie en outheden der zeven vereenigde provincien... (Leiden: Dirk Haak, Samuel Luchtmans en Johannes Arnoldus Langerak, 1726) dl. 4, p. 97-98; W.P.C. Knuttel, ‘Uit het verleden der Amsterdamsche katholieken’, in: Bijdragen voor de geschiedenis van het bisdom van Haarlem 26 (1901), p. 258-304; J.C. van der Loos, ‘Kerkelijk Uitgeest’, in: Bijdragen voor de geschiedenis van het bisdom van Haarlem 43 (1925), p. 192-271; J.C. van der Loos, Geschiedenis van Uitgeest (Haarlem: St. Jacobs-Godshuis, 1925); Th. de Goede e.a., 100 jaar kerk en parochie O.L. Vrouwe Geboorte Uitgeest 1884-1984 (Uitgeest: Pastorie O.L. Vrouwe Geboorte, 1984).
Overige bronnen: KDC BiN- diskw.-dossier Uitgeest-Kruis.

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.