Clinge, O.L.Vrouw ter Eecken / O.L.Vrouw van Clinge

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: O.L.Vrouw ter Eecken / O.L.Vrouw van Clinge
Datum:
Periode:
Religieuze context: Christelijk
Locatie:
Adres: Clinge
Gemeente: Hulst
Provincie: Zeeland
Bisdom: Breda
Samenvatting:

Het betreft hier een naamsverwarring met de Mariavereringen van Ter Eecken in Kapellebrug en van O.L. Vrouw van Hulsterloo/Drongen. Maar van een Mariabedevaart naar het Zeeuws-Vlaamse Clinge is nooit sprake geweest. Wel heeft er enige tijd een lokale Mariadevotie rond een kapel bestaan.

Auteur: Ottie Thiers
Illustraties:
Topografie
Cultusobject

- De naam O.L. Vrouw van Clinge is verwarrend. O.L. Vrouw ter Eecken te Kapellebrug is een middeleeuwse verering die met de Reformatie verplaatst is naar het in België gelegen De Klinge en die vanaf 1935 in Kapellebrug weer is teruggekeerd (zie: Kapellebrug). Daarnaast bestaat er de misvatting dat O.L. Vrouw van Hulsterloo met de Reformatie naar het Belgische De Klinge zou zijn verplaatst. Dat is gebaseerd op een onjuiste veronderstelling van auteur J. Kronenburg. O.L. Vrouw van Hulsterloo is namelijk dezelfde als O.L. Vrouw van Drongen (België; vgl. Hulsterloo).

 

Verering

- Gezien genoemde naamsverwarringen bestaat er bijgevolg geen verering van O.L. Vrouw ter Eecken te Clinge, of een benaming O.L. Vrouw van Clinge, die dezelfde zou zijn als OLV van Hulsterloo. 
- Wel bestond er in Clinge een houten boskapel die gebouwd is in 1934. De kapel is initiatief van de kapelaan door jonge werklozen gebouwd en na een vernieling in 1939 opnieuw is herbouwd in steen. In 1980 is er een nieuw Mariabeeld in geïnstalleerd. In 1988 is de kapel gerestaureerd. Een opschrift meldt: Maria O.L.V. van Clinge, bid voor ons. In deze kapel werd anno 1998 in mei en oktober in groepsverband 's avonds nog het rozenhoedje gebeden. De deelnemers kwamen uit de parochie zelf en, wellicht, komt een enkeling uit het aangrenzende Belgische De Klinge. 

 

Bronnen en literatuur

Literatuur: L[egier] Cardon (deken en pastoor van Hulst), Aenteickeninghe van de oude devotie inde Capelle van Onze Lieve Vrouwe van Eecken bij Hulst, mitsgaders van de wonderlijcke ende sonderlinghe behulpsaemheid op de voorseijde H. Moeder Gods Maria aan veel menschen aldaer gedaen, in 't genesen van veel siecken etc. (Gent: .., 1624) bevindt/bevond 1934 zich in de UB Gent; J.A.F. Kronenburg, Maria's heerlijkheid in Nederland 9dln (Amsterdam: Bekker, 19..) dl. 6, p. 493 (meent dat O.L.Vrouw van Hulsterloo verplaatst is naar De Klinge. O.L Vrouw van Hulsterloo ging echter naar Drongen, O.L.Vrouw ter Eecken van Kapellebrug ging naar De Klinge); J. Adriaanse, De kapel van O.L. Vrouw ter Eecken te Clinge. Een historische schets uit dagen van vervolging, strijd en verwoesting (Hulst: J. Adriaanse, 1923); bevat o.a. een bewerkte herdruk van het werk van Cardon; G.J., 'Bedevaartplaatsen in ons bisdom. Geschiedkundige bijzonderheden', in: Sancta Maria 1 (1923-1924) p. 44-45 (bespreking van Adriaanse, 1923, met aanvullingen: Adriaanse ontdekte Cardon, en ontwart de knoop Ter Eecken / Clinge van Kronenburg; ook: in 1923 staat 'de kapel van OLV ter E in het Belgische De Klinge, en weet men niet beter dan dat dat altijd zo was. G.J. wijst op stadsrek. Hulst 1610 en 1626-27, waarin de Eecken-Capelle voorkomt met feestdag 2 juli. Cardons grafschrift in Hulst uit 1627 memoreert de oprichting van de kapel onder Clinge); A.J. Fruytier, 'Onze Lieve Vrouw van Terhage te Beoostenblij bij Axel', in: Sancta Maria, kerkelijk weekblad voor het bisdom Breda, 8 (1930-1931) p. 76/84/91-92/100-101/108, aldaar p.76 (vermelding van de kapel te Kapellebrug, en de verering voor O.L.V. ter Eecken); A.M.J. Schutijser, De Lieve Vrouwtjes van Zeeland. Bedevaartplaatsen in Zeeland (Koudekerke: Schutijser, 1988) p. 41-45 en 55-67 (O.L.Vrouw ter Eecken in Kapellebrug en Clinge worden hier apart behandeld, de auteur vraagt zich af om een en dezelfde verering gaat)
Overige bronnen: KDC BiN-diskw.dossier-Clinge; Zeeuws documentatiecentrum: De Stem, 26 april 1980 en 27 sept. 1988, voor de boskapel. Informatie over het gebruik van de kapel mondeling verkregen van pastoor J.F.M. van der Heyden.

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.