Elsloo, O.L Vrouw

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: O.L Vrouw
Datum: Onbekend
Periode: 20e eeuw - 21e eeuw
Religieuze context: Christelijk
Locatie: Parochie van St. Augustinus; Mariakerk (parochiekerk); St. Augustinuskerk (kapel)
Adres: Bandkeramiekerstraat 2, 6181 CL Elsloo
Gemeente: Stein
Provincie: Limburg
Bisdom: Roermond
Samenvatting:
Auteur: Paul van Geest
Illustraties:
Topografie

- De bestuurlijke herindeling op 1 januari 1982 had tot gevolg dat Elsloo tezamen met de dorpen Stein en Urmond en de woonkernen Groot Meers, Kleine Meers, Catsop, Veldschuur Berg aan de Maas, Nattenhoven en Maasband ging ressorteren onder de gemeente Stein. Dit nieuwe dorp ligt op een kruispunt van wegen en waterwegen. De westgrens van de gemeente wordt gevormd door de Maas, tegelijk de grens met België. Parallel aan de rivier is vanaf 1921 het Julianakanaal gegraven; in 1934-1935 zou het in gebruik genomen worden. Voor de voormalige gemeente Elsloo had de totstandkoming van het kanaal ingrijpende gevolgen: de oude dorpskern moest gedeeltelijk onteigend worden en ongeveer 50 panden zouden uiteindelijk worden afgebroken. Ten oosten van Elsloo liggen de industriecomplexen van DSM. Vooral dit bedrijf bepaalt heden ten dage het karakter en aanzien van deze dichtbevolkte streek.
- In 1958 werd een bouwvergunning afgegeven en op 24 en 25 oktober 1959 kon mgr. Petrus Moors, bisschop van Roermond, de kerk consacreren.
- De Mariakapel in de augustinuskerk bevindt zich bij binnenkomst meteen rechts. Het heeft een zij-altaar dat in dezelfde klassicistische stijl is opgetrokken als meerdere zij-altaren, en is afkomstig uit de St. Laurentiuskerk in Spaubeek.

Cultusobject

De ikoon, voorstellende de O.L.Vrouw van Altijddurende Bijstand is een geschenk van Mr. E. Meijer, oud-burgemeester van Elsloo.

Verering

- Vroeger hingen er vele gouden en zilveren ex-voto's, door mensen geschonken uit dank voor een bewezen gunst van Maria aan hen. Ze zijn tweemaal gestolen, voor een laatste maal in 1992. Ooit was hier de toegang van de kerk, voordat het huidige portaal als zodanig werd ingericht.
Op de muur staan de vijftien geheimen van de rozenkrans geschilderd. Verder is het kruis van Catsop in de kapel aanwezig, in 1941 door de nieuwe pastoor E. Helgers ontdekt aan het huis van Dirk Engelen en gedateerd als 13e eeuws. Het kruis werd gerestaureerd.
Het raam met het opschrift O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand, bescherm onze mannen, is geschonken door de mijnwerkersvrouwen van Elsloo in 1922.

Materiële cultuur

- Er is een prentje, dat uitgegeven is in 1954 en van mgr. Lemmens mocht worden gedrukt, maar het prentje had slechts tot doel, de devotie tot de patrones van de nieuwe parochiekerk te intensiveren: toegewijd aan ‘Maria, koningin van de vrede des Harten’.

Bronnen en literatuur

Archieven: Parochiearchief
Literatuur:  J. van Cauteren, Maria in Limburg, vroomheid rond miraculeuze beeltenissen (Weert: Museum voor religieuze kunst, 1989) p. 42.
Overige bronnen: KDC BiN-dossier.

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.
 
<<< /a>