Oostakker, O.L. Vrouw

Cultusobject: O.L. Vrouw
Datum: mei, augustus, oktober, 8 december
Periode: 1873 - heden
Religieuze context: Christelijk
Locatie: Grot en basiliek Onze Lieve Vrouw Onbevlekte Ontvangenis
Adres: Onze-Lieve-Vrouwdreef 8, 9041 Oostakker
Gemeente: Gent
Provincie: Oost-Vlaanderen
Bisdom: Gent
Samenvatting:

Het bedevaartsoord kwam er in 1873 op initiatief van markiezin de Courtebourne-de Nédonchel die nabij op kasteel Slotendries woonde en in haar tuin een grot ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes liet bouwen. Na de inzegening van het Mariabeeld vroegen bewoners uit de regio om er te mogen komen bidden. Een van was Pieter De Rudder die al lang aan een open beenbreuk leed. In 1875 raakte hij spontaan genezen na een bezoek. Het 'wonder' zorgde voor ophef en een grote aanhoudende toeloop van gelovigen. Ook in Nederland kreeg het heiligdom bekendheid en raakte geliefd onder Mariavereerders. 

Auteur: Peter Jan Margry
Illustraties:
Topografie

- Teneinde grote stroom bedevaarders op te vangen werd in 1877 een kerk naast de grot gebouwd. Het gebouw is in neogotische stijl opgetrokken en van de hand van architect Emile Van Hoecke-Peeters en Jean-Baptiste Bethune. Het heet sinds 1924  de basiliek van Oostakker-Lourdes. De basiliek is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis, de naam waarmee Maria zich bekendmaakte aan Bernadette op 25 maart 1858.

Bronnen en literatuur

Literatuur: Roger Poelman, 'Oude en nieuwe gegevens over de bedevaartplaats Oostakker-Lourdes', in: Jaarboek van de Heemkundige Kring De Oost-Oudburg 39 (2002) p. 317-356; Gita Deneckere, 'Oostakker-Lourdes: de grot. De Belgische Kulturkampf', in: Jo Tollebeek (red.),België een parcours van herinnering. Plaatsen van tweedracht, crisis en nostalgie (Amsterdam: Balans, 2008) 20-33; Pius Almanak. Jaarboek Katholiek Nederland (Leeuwarden: Adveniat, 2023) p. 244.

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.
 
<<< /a>