Breukelen, H. Hungarius

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: H. Hungarius
Datum:
Periode: 1960-1970
Religieuze context: Christelijk
Locatie: Huys te Weeresteyn
Adres: Het Zandpad tussen Breukelen en Nieuwersluis
Gemeente: Stichtse Vecht
Provincie: Utrecht
Bisdom: Utrecht
Samenvatting:

In de buitenplaats Weeresteijn, tussen Breukelen en Nieuwersluis, werd in 1760 een stenen doodskist met beenderen, resten van een bisschopsstaf en munten opgegraven. Het vermoeden bestond dat dit de doodskist van de Utrechtse bisschop Hunger (854-866), de later heilig verklaarde St. Hungarius zou zijn geweest. Een andere theorie zou wijzen op een volgeling van Bonifatius. In de jaren zestig van de 20e eeuw kwam dit verhaal weer in het nieuws, na het overlijden van de toenmalige eigenaresse van het landgoed waar de doodskist was opgegraven. Zij was ervan overtuigd dat het de botten van de H. Hungarius betrof en bepaalde testamentair dat het stuk grond waar de kist gevonden was aan paus Paulus geschonken moest worden, met als doel om er een bedevaartplaats van te maken. Het legaat werd echter geweigerd door de paus. Het landgoed is daarna door de familie verkocht. Er is nooit sprake geweest van een bedevaart.

Auteur: Frans Kroonenberghs
Illustraties:
Topografie
Verering

- Er bestond het voornemen om rond de heilige Hungarius bij het Huys te Weeresteyn een bedevaart op te zetten, maar zover is het nooit gekomen.

Bronnen en literatuur

Literatuur: Maandelijkse Nederlandsche Mercurius, October 1760, Eerste stuk, p. 137; Bernard H. Klönne, 'Het graf van den H. Hungerus', in: Archief Aartsbisdom Utrecht 22 (1895), p. 313-315; Juliette Donker-Duynstee, 'Geheimzinnige grafvondst op Weeresteyn', in: Vechtkroniek nr. 9, dec. 1998, p. 28.
Overige bronnen: KDC Bin-diskw.-dossier Breukelen-Hungarius

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.