Den Hoorn, H. Cornelius

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: H. Cornelius
Datum: 14 september
Periode: 1917-
Religieuze context: Christelijk
Locatie: Parochie H.H. Antonius en Cornelius
Adres: Hoornseweg, Den Hoorn
Gemeente: Midden-Delfland
Provincie: Zuid-Holland
Bisdom: Rotterdam
Samenvatting:

Sinds 1917 is er in de parochiekerk van Den Hoorn devotie tot de H. Cornelius. Sinds 1990 wordt weer in de parochie op 14 september het feest van St. Cornelius nadrukkelijker gevierd, onder meer met de verwerving van een reliek en een voettocht (heiligdomsvaart), o.m. naar Delft. Zelf een bedevaartplaats is Den Hoorn echter nooit geworden.

Auteur: Frans Kroonenberghs
Illustraties:
Topografie
Cultusobject

Sint Cornelius: zie Achtmaal

Verering

- In 1917 kreeg de nieuwe parochie van Den Hoorn bij Delft als tweede patroon (naast de H. Antonius) de H. Cornelius toegewezen. Nog vóór de Reformatie zou daar ooit ter plaatse een kapel hebben gestaan toegewijd aan deze heilige. Cornelius was bisschop van Rome van 251-253 en stierf de martelaarsdood tijdens de christenvervolgingen. Er volgde in de parochie een tijd van devotie tot deze heilige maar deze nam in de loop der jaren steeds verder af. Vanaf 1987 kwam de H. Cornelius opnieuw in de belangstelling te staan binnen de parochie. Het Gezelschap van Sint Cornelius werd opgericht, een voortzetting van de in 1924 opgerichte  Broederschap van Sint Cornelius. Dit Gezelschap startte in 1990 met een jaarlijkse "Heiligdomsvaart" van Den Hoorn naar Delft. Daar was in het verleden buiten de stadsmuur door het Corneliusgilde een Corneliuskapel gesticht. Deze brandde in 1536 af, waarna de Corneliusdevotie in Delft werd voortgezet, o.a. in de Oude Kerk. De Delftse Corneliustraditie werd later voortgezet in de parochie van Den Hoorn. In 1993 kreeg de parochie een reliek van de heilige geschonken, die bij de jaarlijkse heiligdomsvaart wordt meegedragen. In 2003 vond de herdenking plaats van de 1750-jarige sterfdag van de H. Cornelius. Een stille tocht liep toen vanaf de katholieke kerk in Den Hoorn, langs de verschillende plaatsen waar indertijd een klooster en de voormalige Corneliuskapel stond, naar o.a. de (nu protestantse) Oude en Nieuwe Kerk in Delft.

Bronnen en literatuur

Literatuur: O. Spinnewijn, Sint Cornelius (Den Hoorn: Gezelschap van Sint Cornelius, 2003); C.P. van Dam, Geschiedenis van Sint Cornelius (198X); H.J.A. Saeys, Heiligdomsvaart sinds 1990 : Oude Kerk Delft 750 jaar.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Antonius_en_Corneliuskerk_(Den_Hoorn).
Overige bronnen: KDC BiN-diskw.-dossier Den Hoorn-Cornelius.
 

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.