Kronenberg, Anthonius van Padua

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: Anthonius van Padua
Datum: 13 juni; gehele jaar
Periode: ? - heden
Religieuze context: christelijk
Locatie: Anthoniuskapel op de Heesbergen onder de parochie
Adres: onbekend
Gemeente: Horst aan de Maas
Provincie: Limburg
Bisdom: Roermond
Samenvatting:

Bij een kleine groep, wat oudere mensen, bestaat er een verering voor St. Anthonius. Daarbij bestaat er een zekere verering, óók bij een beperkte en wat ouder groepje mensen, voor de patrones van de parochie, de H. Theresia van Lisieux. ( een Franse heilige en kerkleraar van de RK. Kerk. Ze wordt ter onderscheid van de heilige Theresia van Avila, ook wel  " de kleine Theresia " genoemd. Ze is de patrones van missionarissen en het missiewerk, en van Frankrijk en Rusland. Haar feestdag valt op 1 oktober.
Geen bedevaartplaats.

Auteur: Geert Vink
Illustraties:
Topografie

- De verering voor St. Anthonius is verbonden met de Anthoniuskapel, een kleine devotiekapel in de bossen, even buiten Kronenberg (de Heesbergen). De devotie voor de H. Theresia (zeer bescheiden) is verbonden met met het Theresia-beeld in de gelijknamige kapel in de parochiekerk van Kronenberg.
- Rond de St. Anthoniuskapel loopt het (op bescheiden schaal) gedurende het hele jaar. Op de 13e juni (feestdag van Anthonius) is een geringe toeloop waarneembaar. Bij de H. Theresia is dit rond de 1e oktober het geval (haar feestdag). Theresa is de patrones van de parochie. Voor Anthonius komen mensen ook van buiten de parochie naar de kapel, misschien omdat ze de hulp van deze heilige inroepen als ze iets kwijt zijn. (Anthonius als toevlucht in geval van verloren zaken).

- De Anthoniuskapel (of: Roodbeenkapel), parochie H. Theresa van het kind Jezus, is gebouwd in 1912/1914, door de familie Roodbeen uit dankbaarheid omdat de familie het erachter gelegen perceel grond van de gemeente kon pachten. Volgens pastoor Van Alst ging(en) zijn voorganger(s) op 13 juni vanuit de kerk in processie met rozenkransen naar het kapelletje. Hij doet dit niet meer, omdat hij rond die tijd altijd met vakantie is. De kapel ligt in een mooie omgeving, zowel op een fietsroute als aan een wandelroute, op loopafstand van een AC-restaurant. Passanten steken er geregeld een kaarsje op. Mevr. Vullings, voormalig lid van de werkgroep " Kruisen en kapellen Sevenum ", bevestigt dit verhaal. Deze ' cultus' lijkt me iets te mager om als bedevaart geclassificeerd te kunnen worden, hoewel een dag posten bij de kapel en ondervragen van bezoekers theoretisch iets zou kunnen opleveren, aldus pastoor Van Alst. 

Bronnen en literatuur

Archieven:  geen parochie-archief aanwezig.
Literatuur: " Kruisen en kapellen" (Sevenum: Stichting ' Kruisen en kapellen' te Sevenum, 1980), objectnr. 39.
                     Folder: Kruisen en kapellenroute (Sevenum" VVV, z.j.)
Overige Bronnen: KDC-BiN-dossier Sevenum

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.
 
<<< /a>