Lierop, Bernardus

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: Bernardus
Datum: 20 augustus
Periode: onbekend
Religieuze context:
Locatie: onbekend
Adres: onbekend
Gemeente: Someren
Provincie: Noord-Brabant
Bisdom: 's- Hertogenbosch
Samenvatting:

Geen bedevaart; patroon tegen jicht, rheumatische pijnen en sommige veeziekten.

Auteur: Geert Vink
Illustraties:
Topografie

Pastoor Offermans was tussen 1907 en 1930 pastoor van Lierop. Een actief man die in 1910 de Boerinnenschool, een landbouwhuishoudschool voor meisjes oprichtte in Lierop. Aangezien hij in Lierop geassisteerd werd door een kapelaan had pastoor  Offermans gelegenheid buitenlandse reizen te maken, o.a. naar Rome en Lourdes. Van deze reizen nam hij zaken mee bedoeld voor de inrichting van de Lieropse koepelkerk, die in 1895 was ingewijd. Deze zaken dienden ter verfraaiing van het gebouw, maar moesten ook - indien mogelijk - offerandes genereren. De opbrengsten konden weer in de aankleding van het gebouw gestoken worden.
In 1927 beschreef pastoor Offermans het kerkgebouw en de interieurstukken in een twaalf pagina's tellende brochure. Naast talloze schilderingen met evenzovele heiligen en heel veel andere objecten bevinden zich ook nog een fors aantal beelden in de Lieropse parochiekerk, o.a. een beeld van de H. Bernardus in de gebedsruimte.
De pastoor zag in de verering van Bernardus een mogelijkheid om inkomsten te verwerven. Het beeld van Bernardus is circa 145 cm hoog; Bernardus houdt de arma Christi  in zijn handen; het houten beeld is gepolychromeerd en dateert van circa 1860.

Verering

De 'verering' van de H. Bernardus was erop gericht inkomsten te verwerven. Aangezien volgens  pastoor Offermans zijn interieurbeschrijving uit 1927 de paters Bernardijnen pastoor van Lierop waren geweest, was een Bernardus-verering gerechtvaardigd. De archivaris van het parochiearchief stelt dat het bisdom hier een stokje voor heeft gestoken. Het vereren van heiligen werd wel aangemoedigd, maar alleen als er een goede reden voor een dergelijke verering was.
-St. Bernardus-verering in vroeger tijden:
Het verhaal wil dat 'sinds onheugelijke tijden'  in de kerk te Lierop het feest van de H. Bernardus werd gevierd. Op 20 augustus en onder het octaaf was er in de parochiekerk een volle aflaat te verdienen. Hoe deze verering is ontstaan, is onbekend; waarschijnlijk stamt ze uit de tijd van vóór de Franse Revolutie, toen vele parochies uit dit bisdom, waaronder ook Lierop, door de Abdij van Postel werden bediend. Naar zeggen werd de heilige hier vereerd als patroon tegen jicht en veeziekten. Dit komt overeen met wat we in de Katholieke Encyclopaedie vinden: St. Bernardusbrood wordt gewijd onder aanroeping van de H. Bernardus van Clairvaux, patroon tegen rheumatische pijnen en sommige veeziekten op 20 augustus en de drie volgende zondagen. In Lierop kwamen op die dagen voornamelijk de schaapsboeren de voorspraak en de hulp van de Heilige inroepen. Misschien is het verdwijnen van de schapenteelt oorzaak dat de Lieropse Bernardusbedevaart langzamerhand in onbruik is geraakt.
De enige 'traditie'  die er rond Bernardus nog is, behelst een onregelmatig terugkerende column in het parochieblad  De Koepel. De redactie van De Koepel richt zich via Bernardus tot de parochianen door middel van commentaren getiteld  'In de taal van Bernardus' .

 

Bronnen en literatuur

Literatuur: L. Offermans: ' Parochiekerk van den H. Naam Jezus te Lierop ', Asten 1927.
                  K. Brüsewitz e.a., ' Lierop 825 jaar ', Lierop 1980.
                  T. Maas (ed), Lierop 'n beeld van een dorp', Lierop 1989, passim.
                  Diverse jaargangen van het parochieblad De Koepel.
Overige Bronnen: KDC BiN-dossier Lierop.

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.