Boxmeer, O.L. Vrouw ter Peer

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: O.L. Vrouw ter Peer
Datum: voorjaar, najaar
Periode: 14e of 16e eeuw - 21e eeuw
Religieuze context: Christelijk
Locatie: Basiliek van Sint-Petrus en Sint-Paulus
Adres:
Gemeente: Land van Cuijk
Provincie: Noord-Brabant
Bisdom: 's-Hertogenbosch
Samenvatting:

In de basiliek van Sint-Petrus en Sint-Paulus (kortweg Sint-Petrusbasiliek) in Boxmeer bevindt zich het beeld van Onze Lieve Vrouw ter Peer. Het Mariabeeld zou dateren uit 1390, volgens anderen van omstreeks 1500. De madonna draagt in haar rechterhand het kind Jezus en in haar linkerhand een peer. De peer is waarschijnlijk een symbool voor de vruchten van de aarde. Voor 1940 werd het beeld in het Karmelietenklooster bewaard. Tijdens de jaarlijkse 'Vaartweek' werd het beeld op een aparte troon in de kerk geplaatst, gekleed in blauwe mantel, met ornamenten en attributen. Moeder en kind droegen een zilveren kroon. Na de 'Vaartweek' werd het beeld teruggebracht naar het klooster. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg het beeld een vaste plaats in de Mariakapel van de basiliek, waar het (zonder mantel en kroon) is uitgestald. Boeren roepen O.L. Vrouw ter Peer in het voorjaar aan voor een goede oogst en zeggen haar in de herfst daarvoor dank. Er is geen sprake van een bedevaart.

Auteur: P.C.G. Meurkens / Marga Pauwels
Illustraties:
Topografie

In Boxmeer stond al voor het jaar 1000 een kerk. Dat was oorspronkelijk een romaanse kerk en later een gotische. Omstreeks 1870 werd deze kerk in neogotische stijl uitgebreid. In 1944 werd de kerk verwoest en in 1946 werden de restanten van de kerk afgebroken. Op dezelfde plaats staat sinds 1952 de Sint-Petrusbasiliek.

Bronnen en literatuur

Website: Wikipedia, Sint-Petrusbasiliek (Boxmeer). https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Petrusbasiliek_(Boxmeer).
Overige bronnen: KDC BiN-dossier Boxmeer-O.L.V. ter Peer; mondelinge informatie van broeder Carel Thiery ocarm., op 29 november 1995.

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.
 
<<< /a>