Limbricht, Salvius

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: Salvius
Datum: onbekend
Periode: onbekend
Religieuze context: christelijk
Locatie: onbekend
Adres: onbekend
Gemeente: Sittard-Geleen
Provincie: Limburg
Bisdom: Roermond
Samenvatting:

Sint Salvius is patroonheilige van de Salviuskerk in Limbricht. Er is een relikwie van de H. Salvius in de kerk. Het hoofdaltaar is eveneens gewijd aan de heilige.
Geen bedevaartplaats

Auteur: Geert Vink
Illustraties:
Topografie

- Salvius is patroonheilige van diverse kerken. In de Nederlands-Limburgse plaats Limbricht  is een 11e-eeuws zaalkerkje gewijd aan de heilige Salvius, de Sint-Salviuskerk. De kerk bezit een relikwie van de heilige. Het hoofdaltaar is eveneens gewijd aan de heilige.

Cultusobject

- Salvius van Valencijn  (Latijn: Salvius ["geredde'] was een Merovingische heilige bisschop en martelaar uit de 7e en 8e eeuw. Zijn persoon wordt vaak verward met o.a. de 6e- eeuwse heilige bisschop Salvius van Albi en de 7e -eeuwse bisschop Salvius van Amiens.
- Salvius Valencensis zou afkomstig zijn geweest uit het land van Averni, het tegenwoordige Auvergne in Midden-Frankrijk, ergens aan de oevers van de rivier de Allier. Op een bepaald moment werd hij bisschop van Angoulême. Na enige tijd werd hij uitgezonden om als missionaris onder de Vlamingen te werken. Toen hij samen met zijn dienaar Superius in de buurt van Valencijn aan het prediken was, werden beide gevangen genomen en kort daarna vermoord door Winegard, de zoon van de edelman Génard, die zijn zinnen had gezet op het kostbaar liturgisch vaatwerk dat de predikers bij zich hadden. De moord vond plaats in het Noord-Franse Beuvrages, vlak bij Valencijn, alwaar ze in een stal begraven werden.
- Volgens de overlevering zou Karel Martel (ca. 689-741) de lichamen hebben laten opgraven en herbegraven in de nabijgelegen Sint-Martinuskerk, die vanaf dat moment werd aangeduid als Sint-Salviusbasiliek, in Saint-Saulve (Valenciennes). Als dit verhaal klopt, moet Salvius in elk geval vóór 741 zijn overleden. De jaartallen 733 en 768 zijn echter eveneens genoemd. Volgens de traditie stierven beide martelaren op 26 juni.
- In Saint-Saulve, waar hij begraven werd, ontstond bij de grafkerk al vrij snel een abdij, het Monasterium Sancti Salvii, in 870 genoemd in het Verdrag van Meerssen. De abdij viert de overbrenging (translatio) van het dode lichaam van Salvius naar Saint-Saulve op 7 september; de verheffing ( elevatio) van het gebeente wordt gevierd op 10 oktober.
- Een eerste relaas over het martelaarschap van Salvius, de Passio sancti Salvii episcopi et martyri, zou al uit het einde van de 8e eeuw dateren. Waarschijnlijk is er ook een levensbeschrijving, een vita, geweest, maar deze is verloren gegaan, waardoor we vrijwel niets over het leven van de heilige weten. Sint Salvius werd/wordt in een zestigtal plaatsen in Europa vereerd. Willem de Veroveraar zou zijn relieken naar Canterbury hebben overgebracht.
 

Bronnen en literatuur

Literatuur:
Kok, F.de, Saint-Salvius; van Saint-Saulve tot Limbricht. Limbricht, 2013
Platelle, Henri, e.a., Saint-Saulve a son histoire (zie met name 'Le récit de la Passion de saint Saulve'
'St. Salvius' op catholic.org
Website: overgenomen van "https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Salvius_van_Valencijn&oldid=64576216"
Overige Bronnen: KDC BiN-diskw.- Limbricht

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.
 
<<< /a>