Limmen, H. Cornelius

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: H. Cornelius
Datum: 16 september
Periode:
Religieuze context: christelijk
Locatie: St. Cornelius-altaar in de Parochiekerk te Limmen (N.H.)
Adres: Parochiekerk te Limmen (N.H.)
Gemeente: Castricum
Provincie: Noord-Holland
Bisdom: Haarlem
Samenvatting:

De H. Cornelius wordt o.a. als patroon vereerd in Limmen.
Geen bedevaartplaats.

Auteur: Geert Vink
Illustraties:
Topografie
Verering

De Heilige Moeder Maria heeft de H. Cornelius verheven op haar altaren. Zij heeft zijn lof doen verkondigen op aarde. Zij heeft goedgevonden dat men hem bijzonder aanriep als patroon tegen vallende ziekten, zenuwkwalen en zo meer.
- Deze bijzondere aanroeping van de H. Cornelius steunt op een eeuwenlange ondervinding en is gegrond op talloze wondervolle genezingen.
- " Deze verering" is reeds zeer oud in de kerk ; sinds lange jaren was zij algemeen bekend en beoefend ".
- Te Rome zien we haar reeds gevestigd in de 3e of zeker in de 5e eeuw, te Compiègne en te Corneli-Munster in de 9e. te Ronse in de 12e eeuw.
- In Noord-Nederland wordt de H. Cornelius als patroon vereerd in Limmen (N.H.)
- Onder keizer Gallus (keizer van 251 - 253) werd Cornelius bevolen aan de goden te offeren of te sterven. " Aan de goden offeren, dat nooit", was het antwoord van Cornelius. De keizer verordonneerde daarop Cornelius met geselroeden in het aangezicht te slaan en dat men hem vervolgens naar de tempel van de god Mars zou brengen om er te offeren. Weigerde hij dat dan moest men hem onthoofden. Op weg naar de tempel had een voorval plaats, dat allen, die er bij tegenwoordig waren, met de diepste eerbied voor de kloekmoedige belijder van Christus vervulde.. Cornelius verrichtte een heerlijk wonder, hetwelk ongetwijfeld, met de reeds genoemde, aanleiding geweest is dat men hem later als patroon tegen zenuwziekten vereerde.
- Cerealis, de hoofdman, onder wiens bewaking Cornelius gesteld was, verzocht hem zijn huis binnen te treden en er zijn vrouw te bezoeken, welke door verlamming, het gevolg van een zenuwziekte, sedert vijftien jaar bedlegerig was. De naam van deze vrouw was Sallustia. Cornelius voldeed aanstonds aan dat verlangen. Met twee priesters en een lector trad hij het huis binnen, vergezeld van Cerealis en zijn soldaten. Nauwelijks heeft Cornelius Sallustia aanschouwd of hij wordt door medelijden bewogen. Hij knielt neer en bidt. Na dit gebed neemt Cornelius met majesteit de hand van Sallustia en spreekt: " In naam van Jezus van Nazareth, richt u op en sta overeind!" En, o wonder! Op hetzelfde ogenblik staat Sallustia gezond op en laat zich dopen. Bij het zien van dit wonder werpt Cerealis zich met zijn soldaten aan de voeten van paus Cornelius en allen vragen om gedoopt te worden. En Cornelius schenkt hun wat ze verlangen. Cerealis weigert nu Cornelius naar de gerechtsplaats te geleiden en wil hem de vrijheid schenken. Maar Cornelius smeekt Cerealis hem alsnog naar de tempel van Mars te begeleiden en daar aangekomen weigert Cornelius  met walging te offeren aan de afgod. Daarna ondergaat hij met vreugde zijn vonnis en sterft op 14 september in het jaar 252 door onthoofding de dood der martelaren.
- Als bijzondere gebruiken van de H. Cornelius-verering zijn te vermelden: het gebruik van water dat onder zijn aanroeping wordt gezegend en de zegen der kinderen. 

Bronnen en literatuur

Literatuur: Alb. van Rooyen : ' Verering van den H. Cornelius '.
                                                 (bijzonderen Patroon tegen Zenuwziekte)
                                                 In Nederlandsche Kerken en Kapellen  (Leiden 1918)
                                                De Katholieke Illustratie - 46 (1912)  

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.
 
<<< /a>