Maastricht, H. Donatus (van Arezzo, hier !!)

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: H. Donatus (van Arezzo, hier !!)
Datum: 7 augustus (Arezzo)
Periode: 1832 - ca. 1965 ?
Religieuze context: christelijk
Locatie: Parochiekerk St.Mathias
Adres: onbekend
Gemeente: Maastricht
Provincie: Limburg
Bisdom: Roermond
Samenvatting:

Op 20 juli 1832 werd een broederschap opgericht in de parochiekerk van St. Matthijs te Maastricht. Aan het lidmaatschap waren opvallend veel aflaten verbonden. Typisch is hier wel de verwarring van onze donderheilige met de heilige bisschop van Arezzo, die ook op een oud prentje duidelijk als de heilige van 7 augustus staat afgebeeld. Het is onbekend langs welke weg de verering hier is gekomen. Al sinds jaren schijnt er geen sprake meer te zijn van enige vorm van verering.
Geen bedevaartplaats.

Auteur: Geert Vink
Illustraties:
Topografie
Verering

- Er zijn veel heiligen die de naam van Donatus dragen. Het Romeins Martelarenboek telt er achttien. Baudot noemt er in zijn Dictionnaire d'Hagiogrphie twintig. De Bollandisten geven er zelfs tachtig.
De meest bekende H. Donatus is misschien de bisschop-martelaar van Arezzo, die op 7 augustus in het Romeins missaal staat.
- Er is ook een andere H. Donatus, die niet te vinden is in het Romeins Martelarenboek, noch bij Baudot. Het is de "donderheilige"  Donatus. die op de tweede zondag van juli op zeer veel plaatsen in West-Europa vereerd wordt, met name ook in de provincie Noord-Brabant, en vooral in het oostelijk deel hiervan. De "donderheilige" Donatus is in de plaats gekomen van  Donar, de Scandinavische dondergod Thor, de god van de bliksem en de donder. Toen het christendom voor het heidendom in de plaats kwam raakte de bevolking haar beschermer tegen de bliksem kwijt, maar in plaats van de heidense god stelde de kerk een christelijke heilige, die dezelfde macht had als de vroegere god. Zo zijn tal van heiligen in de plaats van de oude goden gekomen en in dit geval was het de heilige Donatus, die in het vervolg kon worden aangeroepen om de rampen van het onweer af te wenden. De zeker niet toevallige overeenkomst in naam zal er het hare toe bijgedragen hebben, dat de heilige gaarne aanvaard werd. Wat meer zegt is, dat hij zich tot heden in belangrijke mate heeft weten te handhaven. (Tijdschrift ' Nehalennia ' 4 (1959) blz. 119.)

 

Bronnen en literatuur

Literatuur: J. Habets: " Twee historische beschrijvingen der parochiekerk van St. Mathias te Maastricht", PSHAG - 1892 ; p. 439: de kerkmeesters, als meesters der broederschap van de H. Donatus  7-8-1832 in de kerk opgericht,  door paus Gregorius XVI  van 20 juli 1832 per bulle goedgekeurd, besluiten jaarlijks een bijeenkomst te beleggen bij een der leden om te praten over de belangen van de broederschap en de kerk;   L. van Miert S.J. in StudiĆ«n, 41 (1909), blz. 482 e.v.;  M. English in Biekorf, 60 (1959), blz. 65 e.v. ;   Nehalennia, 4 (1959), blz. 119
Overige Bronnen: KDC BiN-diskw.-dossier, Maastricht.

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.