Maastricht, O.L. Vrouw - beeld

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: O.L. Vrouw - beeld
Datum: onbekend
Periode: onbekend
Religieuze context: christelijk
Locatie: Kerk van de H. Servatius
Adres: St. Servatiuskerk, Maastricht
Gemeente: Maastricht
Provincie: Limburg
Bisdom: Roermond
Samenvatting:

Miraculeus O.L. Vrouwe beeld  in de St. Servatiuskerk onder de titel " Hoop der hopelozen ". Voor vele gelovigen steeds een troostrijke verschijning.
Geen bedevaartplaats

Auteur: Geert Vink
Illustraties:
Topografie

- Het beeld staat in de St. Servatius kerk op de bovenste, rijk versierde, linker zijkapel op een prachtige troon verheven. Sedert eeuwen werden aan de voet van dit beeld buitengewone genaden aan de gelovigen uitgedeeld, die het dan ook steeds als miraculeus hebben beschouwd. Als zodanig wordt het ook in de Brabantia Mariana  door Wichmans vermeld : " In de collegial-kerk van den H. Servatius, patroon der stad", schrijft hij, " bevindt zich onder den toren een miraculeus beeld van de H. Moeder Gods. Het aangezicht er van wordt nooit met stof bedekt. Er bestaat bij de geloovigen een groote eerbied voor dit beeld en velen bekennen dat zij voor hetzelfde hulp en troost in hunne wederwaardigheden hebben gevonden".
- Het dagtekent uit het begin van de XIIIe eeuw. De hoogte er van is m. 1.10. De moedermaagd is gezeten op een eenvoudige bank zonder rugleuning. De zijwanden van de zitbank hebben tot enig versiersel een ondiepe holte in de vorm van een romaans kruis, benevens eenvoudig afgekante kroonlijsten en voetstukken. Als Koningin des Hemels draagt zij scepter en kroon. Met de linkervoetzool vertrapt zij het serpent dat zich om haar voeten kronkelt.
- Het goddelijk Kind, op de linkerknie van zijn H. Moeder gezeten, is in een gouden gewaad gehuld. Met de rechterhand leunt Hij op de linker schouder van zijn Moeder, terwijl Hij haar in de linker hand een appel toont, de oorzaak van onze slavernij.
- In vroegere tijd bevond zich dit beeld in de zogenaamde Nieuwe Werk onder de westelijke torenbouw, aan de voet van de prachtige Nartex, op de plaats waar nu het standbeeld van Karel de Groote staat. Uit hoofde van herstelwerkzaamheden, die wijlen de hoogeerwaarde heer deken Van Baar, deed uitvoeren, werd het beeld van zijn oude zetel verwijderd en daarna bewaard in de toenmalige Heiligdomskamer tot in het jaar 1874, van waaruit het, in zijn oorspronkelijke vergulding en polychromie hersteld, op plechtige wijze naar de nieuw beschilderde kapel werd overgebracht, waar het thans vereerd wordt. 

Bronnen en literatuur

Literatuur: " Onze Lieve Vrouw, vereerd in de kerk van den H. Servatius te Maastricht", onder den titel van  Hoop der Hopeloozen. Maastricht December1881; p. 259 - 263.
Overige Bronnen: KDC  BiN - diskw. - dossier, Maastricht.

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.