Maastricht, H. Antonius van Padua

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: H. Antonius van Padua
Datum: 13 juni
Periode: onbekend
Religieuze context: christelijk
Locatie: Mathias kerk
Adres: Mathiaskerk Maastricht
Gemeente: Maastricht
Provincie: Limburg
Bisdom: Roermond
Samenvatting:

Geen bedevaatplaats.

Auteur: Geert Vink
Illustraties:
Topografie

Het beeld van de H. Antonius dat in de Sint Mathias prijkt, werd vroeger trouw en hoog vereerd in de kerk der Minderbroeders. En dat voor honderden jaren tot aan de Franse Revolutie.
- In 1804, toen de openbare Religievervolging een einde had genomen, hebben de paters Minderbroeders de heilige Antonius van Padua met hulp van de eerwaarde heer pastoor en heren kerkmeesters in de parochiale kerk van Sint Mathias binnen Maastricht geplaatst.
- In dit zelfde jaar 1804 werd benoemd tot kapelaan van deze parochie van St. Mathias, de eerwaarde pater Antonius Caluwaerts, minderbroeder en concionator van het klooster van Maastricht. Hij heeft met een aantal medebroeders de bevordering van de dienst van de heilige Antonius van Padua ter harte genomen.

Verering

- De paters Minderbroeders hebben, met goedkeuring van J.J. Cyrus, pastoor van de Sint Mathias parochie, ingesteld dat op alle dinsdagen een heilige hoogmis, 's-morgens om zeven uur gevierd wordt, en in de namidag het lof gevierd werd aan het altaar van de heilige Antonius van Padua, waarna een processie door de kerk werd gehouden. 
- Ook hebben bovengenoemde paters op alle dinsdagen van het gehele jaar en op de feestdag van de heilige Antonius van Padua nadat ze  een volle aflaat hadden  gekregen van Paus Pius VII, ervoor gezorgd dat op die aflaatdagen, het allerheiligste van 's-morgens 6 uur af wordt uitgestald op het altaar van de heilige Antonius van Padua en dat enige aanzienlijke burgers met brandende flambouwen op alle dinsdagen en feestdagen van de heilige Antonius van Padua de dienst zouden assisteren en processiegewijs in de namiddag het allerheiligste zouden vergezellen.
- Nog elke dinsdag komen de gelovigen vol hoop en geloof tot hun lieve heilige en gaan getroost heen. En op de negen dinsdagen voor de feestdag van de H. Antonius zijn het waarlijk duizenden die zich in de kerk  aan de Communiebank verdringen.
- Met recht mogen wij het miraculeuze beeld van de H. Antonius vereren als een schutse van de stad, als een onderpand van zegen en geluk. Het grote en aanzienlijke en miraculeuze beeld was in 1797 overgebracht naar de kerk van de H. Mathias., hetgeen gepaard ging met een grootse processie.
- Dit alles wordt vermeld in het Gulden Jubelboekje van de Heilige Antonius, uitgegeven ter gelegenheid van het honderdjarig jubileum van de oprichting van de Broederschap van de H. Antonius in de parochiekerk van Sint Mathias in Maastricht (1905)

Bronnen en literatuur

Literatuur: Dr. J.E.H. Menten: "Gulden Jubelboekje van de Heiligen Antonius". (Roermond 1905)
Overige Bronnen: KDC BiN - diskw.- dossier, Maastricht.

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.