Maastricht, O.L. Vrouw van Scherpenheuvel

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: O.L. Vrouw van Scherpenheuvel
Datum: onbekend
Periode: 1615 - 1794
Religieuze context: christelijk
Locatie: Klooster van de Annunciaten
Adres: onbekend
Gemeente: Maastricht
Provincie: Limburg
Bisdom: Roermond
Samenvatting:

Een kopiebeeld ( uit de boom van S. gesneden ) van O.L. Vrouw van Scherpenheuvel werden tussen 1615 en 1794 bijzonder vereerd in het klooster van de Annunciaten te Maastricht.
Geen bedevaartplaats

Auteur: Geert Vink
Illustraties:
Topografie

De Broederschap O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen organiseerde tijdens het Ancien Régime de bedevaart naar Scherpenheuvel. De broederschap was verbonden aan de Sint - Nicolaaskerk ( naast de O.L. Vrouwe kerk te Maastricht). Er blijkt geen band te zijn gewest met de Annunciaten te Wijk-Maastricht. 
Na het Ancien Régime werd de bedevaart naar Scherpenheuvel overgenomen door  H. Kruisbroederschap. 
- In de grote hof van de nonnen staat een capellekee met een L.V. beeld daarin, waarvan gezegd wordt gemaakt te zijn van hetzelfde stuk hout waar de  L.V. van Scherpenheuvel van gemaakt is, aan welke deze nonnen op haar feestdagen haar devotie plegen en te meer nadat de Fransen deze stad belegerden een kogel boven door het capellekee gevlogen is die het hele dak wegnam met een gedeelte van de muur en dit beeld is blijven staan, hetgeen voor een bijzonder mirakel gehouden wordt. Deze nonnen maken veel fraai versierd werk, voornamelijk van stro.

Bronnen en literatuur

Literatuur en archiefbronnen geven niets prijs over speciale verering met bedevaartkarakter. Wsch. een uitvinding van 1952 om verbinding te leggen met Annunciaten-Martinusparochie OLV van Scherpenheuvel en H. Kruisbroederschap.- - Adam van Broechhuysen : 'Beschrijving der stad Maastricht' , begonnen in juli 1731. Hieruit : 'Het 
klooster der Annontialen tot Wyk' , pag. 71.

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.
 
<<< /a>