Eenigenburg, Adelbertus

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: Adelbertus
Datum:
Periode: Middeleeuwen
Religieuze context: Christelijk
Locatie: Onbekend
Adres: Eenigenbrug
Gemeente: Schagen
Provincie: Noord-Holland
Bisdom: Haarlem-Amsterdam
Samenvatting:

In Eenigenburg stroomt, althans volgens de lokale historicus Wim Klaas van Schoneveld, onder de terp waar de Nederlands Hervormde Kerk op staat de Sint-Adelbertusbron. Deze zou te danken zijn aan St. Adelbertus die in de 8e eeuw bekeringswerk verrichtte in West-Friesland. Eind 20e eeuw werd de bron herontdekt, alsmede een putje in de nabijheid.

Auteur: Frans Kroonenberghs
Illustraties:
Topografie
Cultusobject

- In 690 n.Chr. kwam vanuit Engeland een aantal missionarissen naar Holland om daar bekeringswerk te verrichten. Onder hen Willibrordus, Bonifatius en Adelbertus. Zij stichtten een klooster in het Westfriese Eenigenburg. Adelbertus was zeer geliefd bij de Germaanse bevolking. Hij leefde ook buiten het klooster periodes als kluizenaar. Na zijn dood in 740 werd hij binnen het klooster begraven en al spoedig werd er melding gemaakt van wonderbaarlijke gebeurtenissen.

 

Verering

- Boven het graf werd een houten kerkje gebouwd. Totdat in de 10e eeuw, door de dreiging van overstromingen  klooster en het graf van Adelbertus werden overgeplaatst naar de abdij van Hallum, het latere Egmond-Binnen. 
- Bij het weghalen van het graf zou er een bron met heilzaam water onder de kist zijn gaan opborrelen, de St. Adelbertusbron. Volgens de lokale historicus Wim Klaas van Schoneveld zouden de Egmondse monniken, om te voorkomen dat er hier ook een Adelbertusverering ontstond, de geschiedenis rond Adelbertus hebben vervalst en herschreven hebben en zou er nooit verering in Eenigenburg hebben plaatsgevonden. Hoe dan ook, hier is vooralsnog niets duidelijk over de kwestie en dus is er vooralsnog in Eenigenbrug geen sprake geweest van bedevaart. 
- Eind 20e eeuw werd de bron, gelegen onder de hoofdterp van het dorp, herontdekt. Een putje in de nabijheid waarin vuil afvalwater direct gezuiverd werd, zou in verbinding staan met de bron. Andere historici betwisten echter de theorie van Van Schoneveld. Er bestaan dus verschillende theorieën over de gebeurtenissen in Eenigenburg en Egmond.
- Zie ook: Egmond-Binnen

 

Bronnen en literatuur

Literatuur:  'Heilwater uit St Adelbertusbron Eenigenburg', Noordhollands Dagblad, 25 april 1998, Stad & streek p.3; Emmie Snijders, 'Heilzaam water in de Adelbertusbron in Eenigenburg', ONH, 2 juni 2011.
Website: Stichting Adelbertusakker, https://www.adelbertusakker.nl/; Wikipedia, https://www.adelbertusakker.nl/ (geraadpleegd 21-11-2023).
Overige bronnen: KDC BiN-diskw.-dossier Eenigenburg.

 

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.
 
<<< /a>