Mechelen, St.Jan de Doper

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: St.Jan de Doper
Datum: 24 juni
Periode: 19e en 20e eeuw
Religieuze context:
Locatie:
Adres: kerk Johannes de Doper Mechelen ; Hoofdstraat 2.
Gemeente: Gulpen-Wittem
Provincie: Limburg
Bisdom: Roermond
Samenvatting:

In de Johannes de Doperkerk in Mechelen staat ook een beeld van Sint-Franciscus met het 'koordje van St. Franciscus' - 18e eeuw, hetgeen een mogelijke bedevaartverering zou zijn. (zie een artikel van pater Mosmans CssR in de Maasgouw van 1929. Hij baseerde zich hierbij op een broederschapsregister dat zich zou bevinden in de bibliotheek van de redemptoristen te Wittem. Navraag heeft opgeleverd dat dit register niet in het archief van de CssR is opgenomen) 
Wel is er op 24 juni (St. Jansdag - geboortefeest van Johannes de Doper) een jaarlijkse sacramentsprocessie waarbij het hoofd van Johannes de Doper op een schotel (een houtsculptuur uit 1600) wordt meegedragen. Dit schijnt al een oude traditie te zijn.
Van een bedevaartsplaats is geen sprake.

Auteur: Geert Vink
Illustraties:
Topografie
Verering

- Pastoor H. van Horne is van plan om de verering van Johannes de Doper vanaf juni 2002 een nieuwe impuls te geven. Hij wil dan een octaaf houden van donderdag 20 juni t/m donderdag 27 juni. Gelovigen kunnen na afloop van iedere liturgische viering het hoofd van Johannes de Doper vereren als een relikwie.
- Rond het geboortefeest van Johannes de Doper op 24 juni was er al lang een bijzondere verering. 's-Middags was er een kinderzegening in de kerk en daarna was er gelegenheid de reliek te vereren.
- Bij gelegenheid van het Jubileumfeest van paus Pius IX in 1871 werd rondom het geboortefeest van Johannes de Doper een processie georganiseerd waaraan 2000 personen deelnamen. Zeshonderd tot zevenhonderd deelnemers droegen een fakkel. (zie : Limburger Koerier; 24 juni 1871)

Bronnen en literatuur

KDC BiN - diskw. dossier Mechelen-Limburg

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.