Voerendaal, Laurentius

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: Laurentius
Datum: 10 augustus
Periode: ? - heden
Religieuze context: christelijk
Locatie: Parochiekerk van St. Laurentius
Adres: Kerkplein 2, Voerendaal
Gemeente: Voerendaal
Provincie: Limburg
Bisdom: Roermond
Samenvatting:

geen bedevaart.

Auteur: Geert Vink
Illustraties:
Topografie

- Dat de Laurentius parochiekerk van het plaatsje Voerendaal in 1049 door paus Leo IX werd ingezegend, heeft alles te maken met de (kerk)politiek van die dagen. Van die wijding is niet veel meer bekend dan de tekst op de oorkonde die op 10 augustus door paus Leo IX werd ondertekend.
- Ook van de kerk die de paus inzegende is weinig overgebleven. Van de huidige Laurentiuskerk stamt alleen de toren nog uit de 11e eeuw. Andere oude pronkstukken in de kerk zijn een stenen doopvont dat vermoedelijk in de kerk gestaan heeft, die destijds door de paus geconsacreerd is en een oude altaarsteen die begin deze eeuw bij de uitbreiding van de kerk werd opgegraven.
- Zowel het doopvont als de altaarsteen hebben een mooi plekje gekregen in de oude toren, die nu als doopkapel is ingericht.
- De parochie beschikt over twee houten beelden van Laurentius en over een relikwie van deze Romeinse martelaar en sinds de jaren zeventig ook over een relikwie van paus Leo IX. 

Verering

- Laurentius leefde vermoedelijk in de derde eeuw in Rome en is daar samen met paus Sixtus II en nog drie andere diakens de marteldood gestorven.
- Volgens de overlevering verricht Laurentius - die oorspronkelijk uit Spanje kwam - in Rome als aartsdiaken van de paus ontelbare goede daden. Samen met paus Sixtus vernietigt Laurentius de tempel van de Romeinse godheid Mars. Als de paus vanwege zijn geloof omgebracht moet worden, overhandigt hij Laurentius het toezicht op de kerkelijke gelden en waardevolle bezittingen.
- De keizer laat Laurentius gevangen nemen en beveelt hem de kerkelijke schatten te geven. Laurentius krijgt daarvoor drie dagen uitstel en hij gebruikt die tijd om het hele vermogen van de kerk aan de armen van Rome te geven. Vervolgens laat hij een grote schare armen, blinden en zieken naar de keizer komen en presenteert hen als de onvergankelijke schat van de kerk.
De keizer voelt zich bedrogen en laat de diaken geselen en uiteindelijk op een rooster leggen en met ijzeren gaffels erop vastzetten. Laurentius moet gevoel voor humor hebben gehad, want hij verklaart op een gegeven moment dat hij omgedraaid moet worden want de ene kant is nu gebraden. De geschrokken keizer draait zich om en Laurentius sterft. Na zijn opneming in de hemel daalt Laurentius elke vrijdag af in het vagevuur om een ziel te bevrijden.
- Laurentius is patroonheilige van Spanje, beschermheilige van de arme zielen in het vagevuur, scholieren, studenten, armen, bestuurders, bibliothecarissen en alle beroepen die met vuur te maken hebben. Hij wordt ook aangeroepen als beschermer tegen verbrandingen, spit en koorts. Op voorspraak van Laurentius zouden overal in Europa tientallen wonderen met vuur zijn gebeurd. In de kunst wordt hij vanzelfsprekend vaak afgebeeld met een vuur, gloeiende kolen en het rooster waarop hij is verbrand.

Bronnen en literatuur

Literatuur: Tijdschrift 'De Sleutel', Stichting Verkondiging voor het Bisdom Roermond - jrg. 10, mei 1999;
Overige bronnen: VKVL 64a.; KDC BiN-diskw.- dossier Voerendaal.

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.
 
<<< /a>