Vorstenbosch, Maria

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: Maria
Datum: onbekend
Periode: onbekend
Religieuze context: christelijk
Locatie: aardappelveld
Adres: onbekend
Gemeente: Bernheze
Provincie: Noord-Brabant
Bisdom: 's- Hertogenbosch
Samenvatting:

Verschijning van Maria aan 2 kinderen.

Auteur: Geert Vink
Illustraties:
Topografie

Nadat vrijdag 27 juni 1947 in het Brabants dorpje Vorstenbosch Onze Lieve Vrouw zou zijn verschenen aan twee boerenkinderen, Antoon en Bertus van der Velden, resp. 12 en 11 jaar oud, deden in de loop van van de week geruchten de ronde dat de verschijning de kinderen had meegedeeld dat ze de volgende vrijdag, de eerste vrijdag van de maand, op dezelfde plaats zou weerkeren. Hoewel de knaapjes volhielden dat de Lieve Vrouwe  in het geheel niet had gesproken, is er vrijdags toch een menigte van naar schatting 3000 personen van heinde en verre naar het plaatsje getrokken. Er waren auto's uit Friesland, Zuid-Holland en Limburg, tientallen motors en honderden wielrijders. De belangstelling concentreerde zich op de plaats waar de verschijning zou zijn geweest. Het korenveld was hier door de bezoekers geheel platgetrapt. De ouders hebben hun kinderen van de plaats verwijderd gehouden en er is niets abnormaals waargenomen. De pastoor van Vorstenbosch, de zeereerw. heer Liebrechts, liet zich tegenover ons zeer sceptisch uit ten aanzien van de verklaringen van de beide kinderen. Deze houden echter  rustig vol de verschijning te hebben gezien.

Cultusobject

1947: Vorstenbosch De Maagd Maria verscheen op vrijdag 27 juni, naar hun zeggen, zwevend boven een aardappelveld, gehuld in een hemelsblauw gewaad en met een leliekroon, aan Anton van der Velden (12 jaar) en zijn broer Bertus (11 jaar). Geen kerkelijk gevolg.

Verering

Mariaverschijningen in Nederland zijn verschijnselen die in het hoofdzakelijk calvinistische land maar zelden voorkomen.
Situering
- Verschijningen van de Moeder Gods, van Jezus, van engelen of heiligen, behoren tot het volksgeloof binnen de rooms-katholieke kerk.
- De hiërarchie van deze kerk heeft steeds een afwijzende houding gehad tegenover bovennatuurlijke verschijnselen, meer bepaald tegenover Mariaverschijningen. Op de ongeveer 4500 geregistreerde gevallen wereldwijd, zijn er een kleine duizend die een verschijning van Maria, de Moeder van Jezus betreffen. Hiervan zijn er een vijftiental waarvan de bovennatuurlijke oorsprong door de Kerk erkend is. Wel moet gezegd dat deze erkenning hoofdzakelijk op het niveau van het betrokken bisdom door de plaatselijke bisschop is gebeurd, terwijl de centrale overheid een eerder afwachtende houding innam. Plaatselijk was men gevoelig voor de volkstoeloop die door de verschijningen werd veroorzaakt en door de stroom van bedevaarders die tot stand kwam. Het was dus meer uit pastorale overwegingen dan wel uit echte overtuiging van het bovennatuurlijk karakter dat verschijningen werden erkend. Er werd hierbij zelfs vaak benadrukt dat de toestemming op een bepaalde plek de Moeder Gods te vereren, niet inhield dat haar verschijning als waarachtig werd erkend.
- De Mariaverering werd de hoofdbedoeling, los van het al dan niet geloven in de verschijningen. Niemand, ook geen enkele rooms-katholiek, hoeft in verschijningen te geloven. De katholieke kerk toont hierin de weg want ze gelooft weinig of niets van de verschijningen. Het kinderlijke en argeloze volksgeloof met betrekking tot wonderlijke gebeurtenissen heeft niet alleen gemaakt dat zich veel verschijningen hebben voorgedaan, maar ook dat aan een aantal onder hen ruim geloof werd gehecht en de plaatsen waar ze zich hadden voorgedaan, uitgroeiden tot aanzienlijke bedevaartsoorden.
 Geschiedenis
- In sommige katholieke landen zijn de gemelde verschijningen talrijk geweest, zoals in Italië (200), Frankrijk (177), Duitsland (112). In het buurland België, opvolger van wat eeuwenlang de Zuidelijke Nederlanden was, werden een goede vijftig gevallen genoteerd, in grote mate te situeren in de twintigste eeuw.
- In Nederland is het aantal gemelde verschijningen beperkt tot zeven. Over de hele periode vanaf de tiende tot de negentiende eeuw waren het er amper twee. De twintigste eeuw kende er vijf.

Bronnen en literatuur

Overige bronnen: Parool (7/7/1947), De Tijd (7/7/1947), Nieuwsblad van Friesland (7/71947); 
Website: Wikipedia https://nl.wikipedia org >wiki > Mariaverschijningen

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.