Noord-Deurningen, O.L. Vrouw van de Cloese

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: O.L. Vrouw van de Cloese
Datum: iedere woensdagavond in de meimaand
Periode: 1954-1996 - ?
Religieuze context: Christelijk
Locatie:
Adres: Johanninksweg t/o nr. 61, 7591 NR Denekamp
Gemeente: Dinkelland
Provincie: Overijssel
Bisdom: Utrecht
Samenvatting:

Verering van O.L. Vrouw bij de gedachteniskapel van O.L. Vrouw van de Cloese in het buurtschap Noord-Deurningen. Deze kapel, gebouwd als een 'open' huisje, werd in opdracht van kapelaan G. Nieuwe-Weme gesticht in 1954. In dat jaar werd ter gelegenheid van de plechtige inwijding van dit bedehuis een grote processie gehouden. Een klein aantal parochianen van de St. Jozefparochie uit Denekamp (Noord-Deurningen) hielden in de meimaand tenminste tot 1996 nog steeds regelmatig bidstonden bij de kapel. Geen bedevaart.

Auteur: Jeroen M.M. van de Ven
Illustraties:
Topografie

- Aan de Johanninksweg in het buurtschap Noord-Deumingen nabij Denekamp staat een gedachteniskapel die is toegewijd aan O.L. Vrouw van de Cloese. De enigszins vervallen kapel is gelegen in een klein wandelbos dat grenst aan het kerkhof van Noord-Deumingen en kan warden betreden via een kleine brug. Voordat men het heiligdom binnengaat, komt men door een kleine poort die met riet is gedekt. Bij de kapel is ook een kleine luidklok aanwezig.
- Het gebouwtje werd in opdracht van kapelaan G. Nieuwe-Weme ontworpen door architect W.H. Morsing te Ootmarsum en opgetrokken in 1954. De gedachteniskapel lijkt zeer veel op een (open) klein huisje en is ook zodanig ontworpen. Het interieur van de kapel werd verzorgd door architect Morsing en beeldhouwer Jac. Maris.
- Het kerkbestuur van de St. Jozefparochie (sinds 2010: parochie Lumen Christi) te Denekamp (Noord-Deurningen) zorgt ervoor dat de kapel in een goede conditie blijft. Het lag in de bedoeling de gedachteniskapel van O.L. Vrouw van de Cloese tot gemeentelijk monument te maken. Inmiddels is de Maria-Cloese een rijksmonument.

Cultusobject

- Object van verering is een beeld van O.L. Vrouw achter een knielbank dat is geplaatst in een eenvoudig huisinterieur. In de O.L. Vrouwkapel staat ook allerlei huisraad opgesteld: op de grond staat een grote dekenkist, er staat een stoel en aan de muur hangt een wandklok. Er is ook vuurplaats waar een open vuur kan warden aangelegd. Haardhout was eertijds zelfs ter plaatse.
- Tijdens de reformatie zou een klopje, woonachtig op het erve Grashof te Noord-
Deurningen, de katholieken in de buurt steeds hebben verwittigd als er in het diepste geheim een eucharistieviering werd gehouden. Ter herinnering aan het huisje van deze vrome vrouw werd in 1954 de O.L. Vrouwkapel van de Cloese gebouwd. De kapel is een verkleinde weergave van haar huis. 
- Kapelaan Nieuwe-Weme, stichter van de gedachteniskapel, dichtte over de kapel: 'Nu staat in de Zoeke, in ere hersteld, de Cloese zo zonnig, bij vennen en veld'. De stichtelijke verzen van kapelaan Nieuwe-Weme werden eertijds gestencild en verspreid onder de pelgrims.
- Ter gelegenheid van de plechtige inwijding van de kapel werd op 28 oktober 1954 een grote processie naar de O.L. Vrouwkapel in Noord-Deurningen georganiseerd.

Verering

- Enkele zusters van de Franciscanessen van Denekamp van het St. Nicolaasklooster zorgen ervoor dat bij het Mariabeeld steeds verse bloemen staan. Een geldbus die aan één van de balken hangt, wordt regelmatig geleegd.
- In 1970 werd door het plaatselijke vrouwengilde de verering voor O.L. Vrouw nieuw leven ingeblazen.
- Tenminste tot 1996 baden enkele tientallen gelovigen uit de Jozefparochie te Noord-Deurningen iedere woensdagavond in de meimaand samen de rozenkrans en zongen zij een speciaal lied op de wijze van: Te Lourdes op de bergen. Af en toe voegden zich daar ook vakantiegangers bij. Vóór 1970 vonden deze bijeenkomsten vaak op dinsdagavond plaats. In het parochieblaadje dat iedere veertien dagen verscheen, werd de bidstond bekend gemaakt. Tijdens de donkere periode in de winter werd de rozenkrans gebeden in de St. Jozefkerk in Noord-Deurningen. Daar waren dan steeds wat meer gelovigen bij aanwezig.
- De kapel staat er in 2024 nog steeds en is open voor bezoekers.

Bronnen en literatuur

Literatuur: '"De Cloese" - bedehuisje van stijlvolle eenvoud' (P.J. Meertens-Instituut, knipselarchief, G182, z.pl., z.j). 
Website: https://www.mariakapellen.nl/noord_deurningen.htm; https://www.ootmarsum-dinkelland.nl/wat-doen/kunst-cultuur/religieuze-gebouwen-traditie/41264-klopkeshoes-maria-cloese-noord-deurningen/; https://www.kerk-en-orgel.nl/record.php?action=display_ordered&province=ov&page_num=13&sort=city&direction=asc&item=249&id=24821. Geraadpleegd op 20-2-2024.
Overige bronnen: KDC BiN-diskw.-dossier Noord-Deurningen-OLV Boom.

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.
 
<<< /a>