Fellenoord, O.L. Vrouw

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: O.L. Vrouw
Datum:
Periode: 1935-
Religieuze context: Christelijk
Locatie: Parochiekerk van Sint Antonius van Padua (Fellenoordkerk) / St. Pauluskerk / St.Petruskerk
Adres: Petruskerk: Kloosterdreef 31, 5623DB Eindhoven
Gemeente: Eindhoven
Provincie: Noord-Brabant
Bisdom: 's-Hertogenbosch
Samenvatting:

Rond 1850 werd in de rivier de Dommel door een molenaar een Mariabeeld gevonden. Dit kwam via zijn familie in de jaren '30 in bezit van de Fellenoordkerk in Eindhoven. Het beeld werd gerestaureerd en kreeg een plaatsje in de kerk. De devotie tot Maria kwam vooral van de plaatselijke parochianen. Van een bedevaartkarakter is nooit sprake geweest.

Auteur: Frans Kroonenberghs
Illustraties:
Topografie

Rond 1850 werd door Johan Notten, de molenaar van de Woenselse watermolen aan de Dommel, of door zijn knecht, een eikenhouten Mariabeeld in het water gevonden. Het verweerde beeld was misschien afkomstig van het klooster Mariënhage waar het bij de Beeldenstorm in het water zou zijn terechtgekomen. De molenaar gaf het beeld een plekje in zijn huis. Toen hij niet lang daarna ernstig ziek werd, bad zijn gezin tot het Mariabeeld voor genezing. Hij genas en het beeld bleef binnen zijn familie bewaard. In de jaren '30 van de 20e eeuw werd het beeld geschonken aan de Fellenoordkerk in Eindhoven. Daar stond het tot de sloop van de kerk in 1973. Het beeld kwam vervolgens terecht in de Sint Pauluskerk, en na ook sluiting van deze kerk, in de Mariakapel van de St. Petruskerk te Woensel.

Cultusobject

Het één meter hoge beeld was totaal verweerd bij opvissing uit de Dommel. Het leek  een stuk hout maar de molenaarsvrouw herkende er de contouren in van een Mariabeeld met kindje Jezus. Het beeld bleef tientallen jaren in bezit van de familie Notten. De laatste eigenaar, kerkmeester Johan Notten in de parochie van Fellenoord, schonk het beeld in 1934 aan de pastoor van zijn kerk. Het was inmiddels totaal vergaan maar beeldhouwer Jos Kuypers uit Den Bosch toonde zich bereid om het beeld te restaureren. Rond het oude Mariabeeld werd een nieuw beeld gemodelleerd. De polychromie werd verricht door de schilder J. Lelyveld uit Den Bosch. Na restauratie kwam het beeld enkele weken in de kapel van de Zusters in de Hemelryken te staan. In april 1935 werd het beeld in een processie naar de Sint-Antonius van Paduakerk op Fellenoord gebracht. Daar werd het beeld in een plechtige dienst gewijd en had de toewijding van de parochie aan Maria plaats. In 1973 werd de kerk gesloopt. Het beeld werd overgebracht, eerst naar de Sint Pauluskerk, later naar de Sint Petruskerk, waar het in de Mariakapel geplaatst werd. Bij nader onderzoek in 2015 bleek het oude beeld uit de 15e eeuw te stammen.

Verering

Het oude Mariabeeld werd eerst jarenlang bij de familie Notten vereerd, tot het uiteindelijk daar op zolder belandde. In de Fellenoordkerk werd de devotie tot Maria vooral door enkele pastoors levendig gehouden, vooral ook door het laten vervaardigen van devotieprentjes. In 2017 werd van het beeld een 3D-scan gemaakt. Met behulp van deze scan werden kleine Mariabeeldjes gegoten die in de kerk verkocht werden. Hier was veel belangstelling voor. De devotie bestaat nog vooral uit het neerleggen van bloemen, het aansteken van een kaarsje of het bidden voor het heil van een zieke. De kapel is dus vooral een plaats die de gelovigen troost, hoop en steun biedt.

 

Bronnen en literatuur

Literatuur: J. Kuypers, Lieve vrouwkes van Brabant, Maastricht/Vroenhoven, 1938, p. 27-32; J. van Oorschot, Eindhoven, een samenleving in verandering, Eindhoven, 1982, dl. II, p. 772.
Overige bronnen: KDC BiN-diskw.-dossier Fellenoord OLV + Rochus

 

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.
 
<<< /a>