Nulland, Maria Goretti

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: Maria Goretti
Datum: 5 juli, later 6 juli
Periode: 20e - 21e eeuw
Religieuze context: Christelijk
Locatie: Maria Gorettikerk, parochiekerk
Adres: Maria Gorettistraat, 6462 XR Kerkrade
Gemeente: Kerkrade
Provincie: Limburg
Bisdom: Roermond
Samenvatting:

De parochie in de wijk Nulland in Kerkrade droeg de naam van de H. Maria Goretti. De parochie is in 1950 opgericht, het jaar van de heiligverklaring van Maria Goretti. Aanvankelijk was er een noodkerk. In 1954 werd de nieuwe kerk ingezegend die tot 2004 dienst heeft gedaan. De bouwpastoor van deze parochie verwierf enige relieken van Maria Goretti. Hij heeft mogelijk geprobeerd om een bedevaartplaats te laten ontstaan, maar dit is voor zover bekend niet gelukt. 

Auteur: Marga Pauwels
Illustraties:
Topografie

De Maria Gorettikerk in de wijk Nulland in Kerkrade was de eerste kerk ter wereld die aan haar werd toegewijd. Het gebouw is ontworpen door de architect Jozef Fanchamps. De kerk is in 1954 ingezegend en in 2004 aan de eredienst onttrokken. Sindsdien stond het gebouw leeg. Het is in 2009 gesloopt.

Cultusobject

- Maria Goretti (1890-1902) is een Italiaanse maagd martelares van de Katholieke Kerk. Ze werd geboren in een boerenfamilie. Het bedrijf ging dermate slecht dat de boerderij moest worden opgegeven. Haar vader ging werken als landarbeider en stierf toen Maria negen jaar was. Vanaf die tijd werkten haar moeder en de andere kinderen als landarbeiders, terwijl Maria het huishouden deed en voor het jongste zusje zorgde. Het gezin woonde sinds 1899 in het plaatsje Le Ferriere in Lazio en deelde daar een huis met een ander gezin. Later in de rechtszaak werd dit gezin omschreven als arm en verwaarlozend, enkele zonen en verwanten als geestesziek en de vader als alcoholist. De bijna volwassen zoon van het gezin belaagde Maria seksueel. Maria hield twee pogingen tot verkrachting geheim omdat hij gedreigd had haar anders te doden. Op 5 juli 1902 waren Maria en haar zusje als enigen thuis. De zoon kwam binnen en bedreigde haar met een priem als ze niet deed wat hij zei. Maria verzette zich tot het uiterste, schreeuwend: "Nee! Het is een zonde! God wil het niet!" Uiteindelijk stak hij haar veertien keer. Maria werd gevonden en naar het ziekenhuis gebracht, de zoon werd gearresteerd. Op 6 juli stierf Maria, nadat ze haar belager had vergeven.
- Drie broers van Maria hebben verklaard dat Maria ieder van hen eenmaal op miraculeuze wijze bijstond in hun leven. De moordenaar van Maria betuigde aanvankelijk geen spijt en was niet communicatief, maar dat veranderde na een droom over Maria en het bezoek van een bisschop in de gevangenis. Na zijn vrijlating in 1934 vroeg en kreeg hij vergiffenis van de moeder van Maria.
- Paus Pius XII verklaarde Maria Goretti in 1947 zalig en in 1950 heilig. Bij beide gelegenheden was haar moeder aanwezig. De feestdag van Maria Goretti was aanvankelijk op 5 juli en sinds 1969 op 6 juli. 
- Maria Goretti is de patroonheilige van, onder meer, jonge meisjes, slachtoffers van aanranding en verkrachting en van vergevingsgezindheid.
- In de wijk Nulland in Kerkrade werd in 1950 de H. Maria Gorettiparochie opgericht. In eerste instantie werd een wasserette als noodkerk in gebruik genomen, totdat in 1954 de nieuwe Maria Gorettikerk werd ingezegend. De bouwpastoor M.J.H. Vliegen heeft mogelijk geprobeerd om van zijn kerk een bedevaartplaats te maken. De auteur Jos H. Pouls vermeldt in zijn proefschrift daarover het volgende: "Vliegen reisde op 27 mei 1951 naar ItaliĆ« om daar een bezoek te brengen aan de nog in leven zijnde, inmiddels 86-jarige moeder van Maria Goretti, woonachtig in een dorpje aan de Adriatische Zee. Behalve haar gebed voor de parochianen van Nulland, verwierf Vliegen van moeder Goretti - als relikwie voor zijn nieuwe kerk - een tegel waarop de heilige bloedend was neergestort na de messteek van haar moordenaar. Al op 27 augustus 1952 bracht een groep van 30 Belgische pelgrims een bezoek aan de in de noodkerk bewaarde relikwie. Vliegen zou in 1954 nogmaals naar ItaliĆ« reizen en kwam toen terug met een klein botreliek van Maria Goretti." Voor zover bekend is de Belgische groepsbedevaart naar Nulland een eenmalige gebeurtenis gebleven en is de Maria Gorettikerk geen bedevaartkerk geweest. 

Bronnen en literatuur

Literatuur: Jos H. Pouls, Ware schoonheid of louter praal. De Bisschoppelijke Bouwcommissie van Roermond en de kerkelijke kunst van Limburg in de twintigste eeuw (Maastricht : Stichting Historische Reeks Maastricht, 2002) [oorspronkelijk verschenen als proefschrift], p. 337
Websites: https://nl.wikipedia.org/wiki/Maria_Gorettikerk_(Kerkrade); https://www.kerkgebouwen-in-limburg.nl/kerken/nulland/maria-goretti; https://en.wikipedia.org/wiki/Maria_Goretti; https://www.heiligen.net/heiligen/07/06/07-06 1902-maria.php. Geraadpleegd op 26-2-2024.
Overige bronnen: KDC BiN-diskw.-dossier Nulland (Kerkrade)-Maria Goretti; schriftelijke mededeling van Jos H. Pouls op 2-10-2001. 

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.
 
<<< /a>