Nunhem, O.L. Vrouw, O.L. Vrouw Toevlucht in elke Nood

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: O.L. Vrouw, O.L. Vrouw Toevlucht in elke Nood
Datum:
Periode: 18e eeuw - 19e eeuw
Religieuze context: Christelijk
Locatie: klooster Mariënschoot / Maria Schoot
Adres: Voort 6, 6083 AC Nunhem
Gemeente: Leudal
Provincie: Limburg
Bisdom: Roermond
Samenvatting:

Een deel van de geschiedenis van O.L. Vrouw Toevlucht in elke Nood in Ommel speelt zich af in Nunhem. De zusters franciscanessen werden in 1732 verdreven uit hun klooster in Ommel in de Republiek der Verenigde Nederlanden. Ze vonden een toevlucht in Nunhem, waar het kloosterleven nog wel was toegestaan. Daar herstichtten zij hun klooster Maria Schoot of Mariënschoot. In het tijdschrift Limburg aan Christus in 1927 worden twee overleveringen verteld uit deze periode. Het eerste verhaal is dat de nonnen in Nunhem een meningsverschil kregen dat uitgroeide tot een ruzie. Maria maakte een einde aan de twist tussen de nonnen, door te verschijnen. "Zij was gekleed gelijk haar mirakuleuze afbeelding, te Nunhem nog bewaard en vereerd." Dit maakte zulk een indruk dat de ruzie werd bijgelegd. Het klooster Maria Schoot werd omstreeks 1795 door de Fransen opgeheven. De bezittingen werden verbeurd verklaard. De zusters gingen in 1813 met het Mariabeeld terug naar Ommel. Bij hun vertrek hoort de legende dat het beeld tot twee keer toe vanzelf terugkeerde naar Nunhem en pas in Ommel bleef toen het daar in processie was heengebracht.

Auteur: Marga Pauwels
Illustraties:
Topografie

- Ommel hoort bij de gemeente Asten en ligt in Noord-Brabant, Nunhem hoort bij de gemeente Leudal en ligt in Limburg.
- In 1735 werd het klooster Maria Schoot in Nunhem gebouwd. Het bestaat uit een haakvormig hoofdgebouw, met schild- en wolfdak. Aansluitend is er een hoeve met binnenplaats en een poortpaviljoen met fronton. Het klooster werd omstreeks 1795 door de Fransen opgeheven. Het gebouw bestaat nog steeds en was in 2020 in gebruik als kantoorgebouw van Nunhems Zaden. Het huidige adres is Voort 6, Nunhem.

Bronnen en literatuur

Literatuur: "De twistende Nonnekens te Nunhem', in: Limburg aan Christus 10 (1927) p. 239; Ward van der Aa, Klooster Mariënschoot (website Dorpsraad Nunhem, 29 januari 2020).
Website: https://www.dorpsraadnunhem.nl/klooster-marienschoot/; https://www.kerkgebouwen-in-limburg.nl/kerken/nunhem/klooster-maria-schoot-voormalig; https://www.plaatsengids.nl/nunhem. Geraadpleegd op 4-3-2024. 
Overige bronnen: KDC BiN-diskw.-dossier Nunhem-OLVrouw.

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.
 
<<< /a>