Oldenzaal, O.L. Vrouw ?

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: O.L. Vrouw ?
Datum:
Periode: 20e - 21e eeuw
Religieuze context: Christelijk
Locatie: Tankenbergkapel
Adres: Tankenbergweg 8, 7587 MK De Lutte
Gemeente: Oldenzaal
Provincie: Overijssel
Bisdom: Utrecht
Samenvatting:

De O.L. Vrouwkapel die gelegen is aan het begin van de Tankenbergweg te Oldenzaal, werd na de Tweede Wereldooriog gesticht. De kapel werd gebouwd op initiatief van de Oldenzaalse Mariavereerder Heideman vanwege persoonlijke motieven en uit dankbaarheid dat de stad Oldenzaal tijdens de oorlogsjaren gespaard is gebleven. Er is geen speciaIe verering verbonden aan deze kapel. Van een bedevaarfkarakter is derhalve zeker geen sprake. Als er al eens naar de kapel werd toegetrokken, had dit alleen de vorm van een persoonlijke intentie. De oud-pastoor van de Oldenzaalse H. Drieëenheidkerk trok soms in de maand oktober onder het bidden van de rozenkrans naar de Tankenbergkapel en er hebben hem eens enkele parochianen vergezeld toen hij eens na de H. Mis vroeg wie met hem mee wilden lopen. Dat die wandeling geheel persoonlijke motieven had, moge duidelijk zijn.

Auteur: Jeroen M.M. van de Ven / Marga Pauwels
Illustraties:
Topografie

- De kapel ligt in het dorp De Lutte op de helling van de Tankenberg. De architect was de beeldhouwer L. Jungblut uit Bilthoven. De kapel is in 1948 gebouwd om de her­innering levend te houden aan drie in de Tweede Wereldoorlog omgekomen inwoners van Oldenzaal: Joh. H. (Johan) Engelbertink, Mr. Joan Gelderman en G.J.H. (Gerard) Wolbers. Vlak bij de kapel, in Villa de Hulst, woonde de familie Gelderman. Zij wilden een plek om hun zoon te gedenken die als verzetsman op 4 september 1944 in Vught was gefusilleerd. Het werd het Mariakapelletje, tussen twee bomen door zichtbaar vanuit hun huis.
- Joh. H. Engelbertink is op 13 mei 1940 gesneuveld op de Grebbeberg en G.J.H. Wolbers, lid van het verzet, is op weg naar zijn ouderlijk huis op 2 april 1945 door vluchtende Duitsers doodgeschoten.
- De kapel is gebouwd ter herinnering aan de drie omgekomen inwoners van Oldenzaal, om troost te bieden aan hun nabestaanden en als uiting van dankbaarheid dat Oldenzaal in de oorlog gespaard is gebleven. De functie van troost bieden heeft zich uitgebreid tot de hele gemeenschap. Troost voor iemand in het bijzonder, of voor iedereen. Oldenzalers en omwonenden zoeken troost in het Mariakapelletje en gedenken er hun dierbaren. De troos­tende functie hield nog steeds stand in 2023.
- In de kapel staat een beeld van Maria met het kindje Jezus op de arm.
- In 2007 is de kapel grondig gerestaureerd.
- Hoewel de betekenis van de Tankenbergkapel is gericht op Oldenzaal, ligt de kapel feitelijk op het grondgebied van het dorp De Lutte, dat hoort bij de gemeente Losser.

Verering

- Het is de gewoonte om kaarsen op te steken in de Tankenbergkapel. Dat is ook het opmerkelijke van de kapel. Of je nou ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds komt, er brandt altijd een kaarsje. En vaak niet één kaarsje, maar wel tien kaarsjes.
- Ten minste tot 2013 werd er eens in de vijf jaar bij de kapel een openluchtviering gehouden.
- In 1998 werd het 50-jarig en in 2023 het 75-jarig bestaan van de kapel met een kerkelijke dienst gevierd. Beide keren waren er veel belangstellenden en gelovigen aanwezig.

Bronnen en literatuur

Literatuur: Girbe Buist, Bert Schut, Met de fiets langs boomveteranen/Mit dem Fahrrad entlang von Baumveteranen (Enschede: Van de Berg, 1994); 'Grensoverschrijdende verkenning van "gelaatstrekken van het landschap". Halte bij zomereik met Mariakapel', in: Twentsche Courant (16 augustus 1994) p. 19, boekbespreking en verslag. 
Website: https://www.uitinoldenzaal.nl/verhalen/5483/een-plek-van-troost.-bijna-elke-oldenzaler-kent-de-plek./;
https://www.oldenzaalaz.nl/m/mariakapel-tankenberg
https://www.routeyou.com/nl-nl/location/view/48171266/kapelletje-tankenberg;
https://www.mariakapelvinden.nl/mariakapel-de-lutte-tankenbergweg.
Geraadpleegd op 23-4-2023.
Overige bronnen: KDC BiN-diskw.-dossier Oldenzaal (Tankenbergkapel); mondelinge informatie: J. Velers, archivaris St. Plechelmusbasiliek Oldenzaal, in 1996.

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.