Sprundel, Anna

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: Anna
Datum: 26 juli, feestdag van de H. Anna
Periode: onbekend
Religieuze context: christelijk
Locatie: Parochiekerk
Adres: onbekend
Gemeente: Rucphen
Provincie: Noord-Brabant
Bisdom: Breda
Samenvatting:

"In 1586 Broederschap of gilde van St. Anna; oude pelgrimages vanuit Noord-Brabant"; In: W. H.Th. Knippenberg, Kultuurhistorische verkenningen in de Kempen; oude pelgrimages vanuit Noord-Brabant" (Oisterwijk: Brabants Heem, 1968), p. 75.
- Verdere gegevens betreffende de cultus rond de H. Anna in Sprundel zijn niet bekend.
Geen Bedevaartkarakter.

Auteur: Geert Vink
Illustraties:
Topografie
Cultusobject

Anna, Sint-Anna of Hannah is volgens sommige christelijke en islamitische tradities de moeder van de Maagd Maria. Anna komt in de canonieke evangelies niet voor, wel in het apocriefe Proto-evangelie van Jakobus en in de Koran. In de oosterse kerken genoot Sint-Anna ("Hannah") al in de zesde eeuw verering als heilige; in de Latijnse Kerk pas vanaf de twaalfde eeuw. In de vroege traditie is Sint-Anna getrouwd met de priester Joachim; in latere tradities was ze driemaal getrouwd.
- De Heilige Anna is de patrones van vele kerkgebouwen, kapellen, ziekenhuizen, scholen en andere (meestal) Rooms-katholieke instellingen.

Verering

De verering van Sint-Anna bereikt zijn hoogtepunt in de vijftiende en zestiende eeuw. In die tijd ontstaat een specifieke manier van afbeelden van Anna met Maria en Jezus, de Anna te Drieën. Daarbij wordt Anna aanvankelijk meestal uitgebeeld als oudere vrouw, die op haar arm een jongere vrouw (Maria) draagt, die op haar beurt een klein kind (Jezus) vasthoudt. Later staat Anna achter een zittende Madonna met kind. Rond 1600 worden Maria en Anna dikwijls afgebeeld op een bank, terwijl Jezus als klein kind tussen hen in staat. Anna heeft dan soms een boek of vrucht in haar hand. Veel van deze beelden zijn bewaard gebleven en te vinden in musea, kerken en kapellen.
 

Bronnen en literatuur

Literatuur: .wikipedia.org/wiki/Anna_(heilige)#Verering_en_iconografie;W.H.Th. Knippenberg: Kultuurhistorische verkenningen in de Kempen; oude pelgrimages vanuit Noord-Brabant (Oisterwijk: Brabants Heem,1968), p. 75.
Overige Bronnen: KDC BiN-diskw.-dossier Sprundel.

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.
 
<<< /a>