Rimburg, St. Jozef

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: St. Jozef
Datum: 19 maart; Dodenherdenking
Periode: 1953-
Religieuze context: Christelijk
Locatie: Rimburgerbos
Adres: Steenenbergweg 30
Gemeente: Landgraaf
Provincie: Limburg
Bisdom: Roermond
Samenvatting:

In het Zuid-Limburgse Rimburg wordt vanaf begin jaren '50 elk jaar door de plaatselijke bevolking de dodenherdenking gehouden bij de Sint-Jozefkapel. Op de feestdag van St. Jozef wordt er een lichtjesprocessie naar de kapel gehouden. Lokaal karakter. geen bedevaart.

Auteur: Frans Kroonenberghs
Illustraties:
Topografie

In 1951 werd door de oudstrijders van Rimburg een kapel gebouwd uit dankbaarheid en als herinnering aan hun behouden terugkomst uit de 2e Wereldoorlog en als gedenkteken voor hun vrienden die in de oorlog van 1940 gevallen waren. De kapel stond midden in het Rimburgerbos en was gewijd aan Sint Jozef. De witgeschilderde kapel met steil zadeldak was opgetrokken uit bakstenen, met steunberen en had een spitsboogvormige toegang. Verschillende mijnen in de omgeving leverden de bouwmaterialen en het smeedijzerwerk. Binnen in de kapel staat een altaar met daarop een gepolychromeerd beeld van Sint-Jozef met voor zich het kindje Jezus, gemaakt door de beeldhouwer Jean Weerts. In 1999 werd bij de kapel een driezijdige stele geplaatst. Op deze gedenkzuil staan de namen van de oorlogsslachtoffers uit de 2e WO van de voormalige gemeente Ubach over Worms. Links van de toegang is in 2007 een plaquette aangebracht met een tekst als herinnering aan de Amerikaanse soldaten die sneuvelden tijdens de bevrijding in de oorlog.

Verering

- De devotie tot St. Jozef bestond in Rimburg al eeuwenlang. St. Jozefdag, op 19 maart, was voor de inwoners van Rimburg een vrije dag met feestelijkheden en een kermis in het dorp. In de loop der jaren nam de devotie tot St. Jozef af maar de bouw van de kapel begin jaren '50 van de 20e eeuw was een aanleiding om die weer te herstellen. De omgeving van de kapel werd door inwoners van Rimburg verfraaid met wandelpaden en rustbanken. In het jaar van de totstandkoming werd een bidweg naar de kapel gehouden en het voornemen bestond om dit elk jaar met steeds groter luister te doen. Ook buiten de eigen plaats wilde men de Jozefverering meer bekend maken en weer tot de oude bloei terugbrengen.
- Naast de kapel werd een monument opgericht als herdenking aan de omgekomen inwoners van de vroegere gemeente Ubach over Worms tijdens de 2e WO. Vanaf 1953 wordt daar jaarlijks op 4 mei met een plechtige ceremonie de dodenherdenking gehouden. De organisatie hiervan, en de zorg van de kapel en de gedenkzuil, was tot 1989 in handen van de oudstrijders van Rimburg. In 1990 werd dit overgedragen aan de "Vereniging Vrienden van de Sint Jozefkapel Rimburg". Deze vereniging organiseert ook jaarlijks op 19 maart, met "Sint Joep",  een lichtjesprocessie naar de kapel.

Bronnen en literatuur

Literatuur: 'St. Jozef-devotie in Rimburg komt tot nieuwe bloei' in: Limburgsch Dagblad, 28-10-1953, p. 2; H.J. Mans en A.P.M. Cammaert, Limburgse monumenten vertellen 1940-1945, (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67; Vera Hamers,  't Kapelke... Kapellen langs velden en wegen in Zuid-Limburg, Kempen Uitgevers, 1999; De oudstrijders en hun kapel Rimburg 1940 - 1945,  ISBN 90-9004228-8.
Overige bronnen: KDC BiN-diskw.-dossier Rimburg-Jozef.  

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.