Tilburg, Daniél de Brouwer (1674)

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: Daniél de Brouwer (1674)
Datum:
Periode:
Religieuze context: christelijk
Locatie: Klooster Mariahof - Bredaseweg Tilburg
Adres:
Gemeente: Tilburg
Provincie: Noord-Brabant
Bisdom: 's- Hertogenbosch
Samenvatting:

Daniél de Brouwer (geboren als Daniël Vervest (Hoogeloon,7 februari 1674 - Boekel, 25 juli 1745) is de stichter van de katholieke Congregatie der Broeders Penitenten. Hij behoorde tot de Franciscaanse Derde Orde en had de leiding over een Driemanschap, waartoe ook Peter Moescops en Peter Teurlings behoorden.
Geen bedevaart.

Auteur: Geert Vink
Illustraties:
Topografie

Daniël de Brouwer (1674) is de stichter van de Congregatie Broeders Penitenten.  De Broeders Penitenten hebben in hun historie veel zorg geboden aan minderbedeelden in de samenleving. Instellingen als Huize Assisië (nu Prisma), Huize Padua, de Hartekamp, St. Jozefstichting, de Lathmer en Piusoord zijn door de Broeders opgericht en decennialang door hen bestuurd.
Samen vervulden zij het kosterschap van de Mariakapel te Meerveldhoven en in 1723 gingen ze wonen in een kluis te Handel, waar voordien de kluizenaar Hogaert Verhofstad verbleven had, die echter in 1719 was gestorven.
Evenals hun voorganger vervulde het driemanschap ook hier het kosterschap, nu van de Handelse Mariakapel. Zij sloten daartoe een contract met de rector, Luyten geheten, van deze kapel: Voor gehalt van hunnen dienst sullen sij trecken twintig gulden jaerlijcks.
Hier gingen de broeders ook bier brouwen (vandaar de bijnaam De Brouwer) en ontgonnen een stuk grond waarop zij de land- en tuinbouw beoefenden. In 1725 startten ze bovendien met het geven van katholiek onderwijs, niet alleen aan de kinderen uit de directe omgeving, maar ook aan de kinderen van rijke katholieke families uit Noord-Nederland, waar katholiek onderwijs verboden was. Handel lag echter in de Vrije Rijksheerlijkheid Gemert, waar tot op zekere hoogte godsdienstvrijheid heerste. Doordat er meer mensen toetraden tot de gemeenschap en doordat ook de activiteiten zich uitbreidden, kocht Daniël in 1732 een stuk land en daarop werd een klooster met school gebouwd, die Huis Bloemendaal zou heten. Hier kwam ook een brouwhuis en een washuis (kaarsenmakerij). Niet alleen kaarsen, maar ook ex voto's werden gegoten ten behoeve van de bedevaartgangers naar Handel. Men verkocht dan ook allerlei religieuze artikelen.Op 25 februari 1936 besluiten de Broeders tot de oprichting van een Juvenaat voor de opleiding van 30 kandidaat religieuzen en kopen hiervoor een stuk grond van 68 ha. aan de Bredaseweg in Tilburg.  Het toenemend aantal aanmeldingen voor religieuze opleidingen was hiervoor de aanleiding. Het waren de hoogtijdagen van de Katholieke kerk. De gezinnen waren kinderrijk en uit de meeste gezinnen ging wel een van de kinderen, al dan niet vrijwillig, een religieuze opleiding volgen.
Na goedkeuring van de bouwaanvraag door de gemeente Tilburg volgt in 1937 de aanbesteding voor de bouw van het klooster Mariahof (het huidige hoofdgebouw van het Daniël de Brouwerpark), annex keuken en het paviljoen St. Denis; genoemd naar St. Dionysius de patroonheilige van de stad Tilburg. St. Denis kwam in een zijvleugel van Mariahof, waar momenteel het Therapeutisch Centrum is gehuisvest, en waarvoor de Broeders op 14 mei 1938 een erkenning kregen als goedkope verpleeginrichting voor 100 mannelijke krankzinnigen en Zwakzinnigen. De eerste steen werd op 8 september 1937 gelegd en op 28 april 1938 zegent de Bisschop Mgr. Diepen het huis in. Een week later kwamen de eerste juvenisten gevolgd door de eerste 30 patiënten op 12 mei 1938.

Bronnen en literatuur

Literatuur: Peter Lathouwers, 2005. In eeren ende oirbaer onser  vrouwe te Haenle: Kerk en bedevaart in Handel. Gemert: Heemkundekring "De Commanderij Gemert". ISBN 90-73621-25-9
Website: https://www.amarant.nl/nieuws/terug-in-de-tijd
Overige Bronnen: KDC BiN-diskw.-dossier Tilburg, Daniël de Brouwer

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.