Roelofarendsveen, Eustachius van Lieshout (pater)

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: Eustachius van Lieshout (pater)
Datum: Naamdag: 30 augustus
Periode: 20e eeuw -
Religieuze context: Christelijk
Locatie: Petrus' Bandenkerk
Adres: Noordeinde 187
Gemeente: Kaag en Braassem
Provincie: Zuid-Holland
Bisdom: Rotterdam
Samenvatting:

Eustachius van Lieshout was in de jaren 1922-1923 kapelaan in de Petrus' Banden kerk te Roelofarendsveen. In 1925 werd hij als missionaris naar Brazilië gestuurd waar hij tot zijn dood in 1943 missioneringswerk en ziekenzorg verrichtte. Daar zou hij voor vele wonderbaarlijke genezingen gezorgd hebben, met als gevolg dat hij in 2006 in Belo Horizonte zalig werd verklaard. In Lieshout is geen bijzondere devotie voor hem bekend.

Auteur: Frans Kroonenberghs
Illustraties:
Topografie
Cultusobject

Hubertus (Huub) van Lieshout werd in 1890 in een groot Brabants katholiek gezin geboren in Aarle-Rixtel. Van jongs af aan was het zijn grootste wens om missionaris te worden. Zijn grote voorbeeld was pater Damiaan, de apostel van de lepralijders. Hij volgde opleidingen aan de Latijnse School in Gemert en het kleinseminarie Damianusstichting van de congregatie van de Heilige Harten in Grave. Bij het afleggen van zijn kloostergeloften in 1915 kreeg hij de kloosternaam Eustachius. Hij studeerde theologie en werd in 1919 door de bisschop van Breda tot priester gewijd. Na zijn wijding was hij korte tijd werkzaam als mentor van congregatiekandidaten in Vierlingsbeek en als aalmoezenier voor Belgische glasblazers in Maassluis. In 1923 kreeg hij een kapelaansbenoeming in de Petrus' Bandenparochie in Roelofarendsveen. Hij was daar zeer actief in de zielzorg. Zijn optreden werd gekenmerkt door totale zelfverloochening, liefde voor de medemens en een speciaal charisma voor zieken. Hij verbleef daar echter niet lang want hij wilde het liefst als missionaris uitgezonden worden. Vanaf 1923 bereidde hij zich daarop voor en in 1925 vertrok hij naar Brazilië. Hij kwam eerst terecht in het dorpje Agua-Suja. Daar gaf hij medische zorg met natuurlijke en eenvoudig beschikbare middelen. Ook met zijn zegen en gebed zou hij zieken genezen en bood hij mensen op allerlei manieren hulp. In 1935 werd hij overgeplaatst naar de stad Poa in het nabijgelegen Sao Paulo. Ook daar hield hij zich bezig met bekeringswerk en medische zorg en werd hij snel bekend door wonderbaarlijke genezingen waardoor de stad uitgroeide tot een druk bezocht pelgrimsoord. Dit bracht zodanig grote problemen met zich mee voor de stad dat Eustachius in 1941 moest onderduiken om te kunnen ontsnappen aan de menigte pelgrims die voor genezing kwamen. Een jaar later ging hij aan de slag als pastoor in Belo Horizonte. Daar liep hij in augustus 1943 vlektyfus op als gevolg van een insectenbeet. Na een kort ziekbed overleed hij in dezelfde maand.

Verering

- Van een speciale devotie voor Eustachius in Roelofarendsveen is weinig bekend. In het parochie-archief bevinden zich enkele documenten met getuigenissen van een aantal bewoners van Roelofarendsveen over wonderbaarlijke genezingen en reddingen ten tijde van zijn verblijf als kapelaan aldaar. In de parochiekerk hangt een foto van hem.
- Bekendheid en verering ontstonden pas toen hij jaren later in Brazilië als missionaris en zielzorger aan het werk ging. Na zij dood werd Eustachius daar dan ook begraven. Zij graf in Belo Horizonte werd een drukbezocht bedevaartsoord.
- In 2006 werd hij in Brazilië zalig verklaard. In 2009 werd in Belo Horizonte een bronzen standbeeld onthuld.
- In 2010 schonken familieleden van Eustachius enkele relikwieën aan de Katholieke Kerk in Brazilië.
- Ook in Den Bosch in de Sint-Janskathedraal werd in 2012 een beeld van Eustachius geplaatst. Aarle-Rixtel eerde hem in 2021 met een standbeeld aan de Dorpsstraat van de Braziliaanse kunstenaar Edu Santos.
.

 

 

Bronnen en literatuur

Website: https://www.brabantserfgoed.nl/page/6327/eustachius-van-lieshout (geraadpleegd op 27-8-2024)
Overige bronnen: KDC BiN-diskw.-dossier Roelofarendsveen Eustadius van Lieshout, pater?

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.