Vaals, OL Vrouw van Lourdes

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: OL Vrouw van Lourdes
Datum: 15 augustus
Periode: 20e eeuw
Religieuze context: christelijk
Locatie: Lourdesgrot
Adres:
Gemeente: Vaals
Provincie: Limburg
Bisdom: Roermond
Samenvatting:

Geen bedevaartplaats

Auteur: Geert Vink
Illustraties:
Topografie

Vaals-Lourdesgrot, kruiswegpark en Calvariegroep liggen midden in het Vaalserbos tussen de grenspost Wolfhaag en de Vaalserberg.  Het complex ligt op een hoogte van 289 meter boven AP en is daarmee waarschijnlijk het hoogst gelegen heiligdom van Nederland. De benodigde grond werd gevonden in het Vaalser bos dat toebehoorde aan de heer Sparla uit de Wolfhaag. 
De Lourdesgrot werd in 1934 gebouwd en kerkelijk ingezegend. In 1990 kreeg de grot een grote uitbreiding met kruiswegpark en Calvariegroep.

Cultusobject

In 1858 verscheen de heilige maagd Maria in totaal 18 keer aan het boerenmeisje Bernadette Soubirous uit het zuid Franse stadje Lourdes. De plaats van verschijning werd in de jaren  erna een van de belangrijkste bedevaartsoorden ter wereld en in de eerste helft van de 20ste eeuw was het in de mode om in de hele katholieke wereld kopieën van de grot waarin Maria was verschenen na te maken.
Nadat begin jaren dertig enkele Vaalsenaren het origineel in Lourdes hadden bezocht rees het plan om ook in Vaals een dergelijke grot te bouwen.

Verering

Jaarlijks op 15 augustus, de feestdag van Maria Hemelvaart, vindt er een processie plaats vanuit de Sint Pauluskerk in Vaals naar de Lourdesgrot. De Lourdesgrot werd beheerd door de Lourdegrotvereniging Vaals. Een op 6 december 1934 opgerichte vereniging. Helaas zijn alle leden van deze vereniging inmiddels overleden.

Mariabeeld
- In onze kerken neemt het Mariabeeld een vaste plaats in. Soms zijn er zelf meerdere afbeeldingen van Maria in één kerkgebouw. Het kan zelfs een Mariabeeld zijn, dat als een genadebeeld wordt beschouwd en waar de kerk of kapel als een bedevaartplaats om bekend staat.
- Zo kennen wij in vele kerken het beeld van O.L.Vrouw van Lourdes of van O.L.Vrouw van Fatima. Voor ons Limburgers is heel zeker O.L.Vrouw Sterre der Zee niet weg te denken. Maar er zijn nog andere genadebeelden van Maria bekend. De afbeelding die men in de meeste kerken ook tegenkomt is de icoon van O.L.Vrouw van Altijddurende Bijstand. Dat is de titel van de Maria-icoon die achter in de kerk van Vaals in de zijkapel hangt. Het is duidelijk een belangrijke plek voor veel Vaalsenaren al of niet kerkganger. Er is gelegenheid om te knielen of even te gaan zitten. Daarvan wordt ook duidelijk gebruik gemaakt. Het is daarom ook belangrijk, dat onze kerk overdag toegankelijk is en Maria bereikbaar., zeker op dinsdag, marktdag.

Bronnen en literatuur

Literatuur: Dr. Hub Schnackers, pastoor/vic-gen. "Maria, Moeder van altijddurende bijstand",(juli 2024)
website: https://rk-parochie-h-paulus-vaals.nl/nieuws-h-paulus-parochie-vaals/221-maria-moeder-van-altijddurende-bijstand; https://rk-parochie-h-paulus-vaals.nl/liturgie-h-paulus-parochie-vaals/lourdesgrot-h-paulus-parochie-vaals
Overige Bronnen: KDC BiN-diskw.-dossier Vaals OLV

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.