Rpermond, H. Rochus

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: H. Rochus
Datum: 16 augustus naamdag
Periode: 17e - 20e eeuw
Religieuze context: christelijk
Locatie: Kathedrale kerk Roermond
Adres: onbekend
Gemeente: Roermond
Provincie: Limburg
Bisdom: Roermond
Samenvatting:

Geen bedevaartplaats

Auteur: Geert Vink
Illustraties:
Topografie
Cultusobject

SINT ROCHUS:

Naam: Rochus, Rocco
Naamsdag: 16 augustus
Betekenis naam: Rots (Latijn)
Geboren: Ca 1295 Montpellier
Overleden: 16 augustus 1327 Montpellier
Attributen: Pelgrim, Pestbult op bovenbeen, Hond
Patroon-heilige voor: Montpellier, Venetiƫ, Parma, Gevangenen, Zieken, Ziekenhuizen, Artsen, Chirurgen, Apothekers, Boeren, Tuinders, Timmerlui, Borstelbinders, Dodengravers, Kunsthandelaren, tegen Pest, Besmettelijke ziekten, Cholera, Hondsdolheid, Voet-been-en knielijden, Ongelukken
- Volgens de legendes verloor hij al vroeg beide ouders. Zijn vader was gouverneur van Montpellier, en Rochus erfde die functie, maar gaf die aan zijn oom, schonk zijn vermogen aan de armen, trad in de Derde Orde van St.Franciscus (volgens sommige bronnen), en ging op pelgrimage naar Rome. Onderweg hielp hij bij het verzorgen van pestslachtoffers. Daarbij ontdekte men de gave van hem, mensen door het kruisteken wonderbaarlijk te genezen. In Rome aangekomen genas hij ook weer veel mensen, waaronder een Kardinaal. Maar hij bleef arm en zonder aanzien. Op zijn terugreis, in Piacenza, kreeg hij zelf de pest. Omdat hij wegens geldgebrek niet in het hospitaal welkom was, trok hij zich terug in een hut in de nabij gelegen bossen. Daar verscheen hem een engel om hem te verzorgen, en de hond van een edelman uit de omgeving bracht hem brood, totdat hij was genezen. (Volgens sommige bronnen was het de edelman, genaamd Gothard, zelf). Toen ging hij weer op weg naar huis. Thuisgekomen zag men Rochus aan voor spion, en men (zijn eigen oom?) wierp hem in de gevangenis. Hij verzweeg zijn ware identiteit, en na vijf jaren gevangenis overleed hij. Pas toen werd hij aan de kruisvormige moedervlek op zijn borst herkend, dat sinds zijn geboorte steeds groter en mooier geworden was, en werd hij met alle eer begraven. In 1414, tijdens het Concilie van Constance, brak de pest uit in die stad. Er werden gebeden en processies gehouden ter ere van Sint Rochus, en de pest was meteen voorbij. Paus Paulus III stichtte de Rochus-broederschap "Societatis S.Rochi". Rochus, een zeer populaire heilige onder het volk, werd vaak als noodhelper aangeroepen, hoewel hij niet bij de klassieke 14 noodhelpers hoort. Hospitalen voor pestslachtoffers werden vaak Rochus-hospitaal genoemd. Een deel van zijn gebeente werd in 1415 naar Venetiƫ overgebracht, waar men in 1485 de St.Rocco-kerk voor hem bouwde. In Zuid-Frankrijk en Noord-Spanje worden tot op heden de letters "VSR", (= "Vive Saint Roche", "Leve Sint Rochus") op de huizen aangebracht. Sinds 1666 bestaat er al de pelgrimage naar de Rochus-berg bij Bingen in Duitsland, waar in 1754 ook een Rochus-Broederschap werd opgericht.

Op de hoek Markt-Marktstraat staat het Rochus-putbeeld. (Origineel in het Gemeente Museum)
Hierlangs liepen ook de bedevaartgangers, na een dienst in de Christoffel-kathedraal en door Voorstad St.Jacob, op weg naar Santiago di Compostella. Goed beschermd onderweg dus!

Bronnen en literatuur
  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.