Ohé en Laak, H. Anna

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: H. Anna
Datum: 26 juli
Periode: 19e - 21e eeuw
Religieuze context: Christelijk
Locatie: Sint-Annakapel
Adres: Sint-Annastraat 1
Gemeente: Maasgouw
Provincie: Limburg
Bisdom: Roermond
Samenvatting:

In Ohé en Laak is in 1896 een Sint-Annakapel gebouwd als vervanging van een gesloopte oudere kapel ter ere van de H. Anna. De beeldengroep met de H.H. Anna en Joachim en hun dochter Maria is het middelpunt van de Sint-Annakapel. Tenminste tot 1998 was de kapel op zondag open. Zij is nooit een bedevaartkapel geweest.

Auteur: Antoine Jacobs / Har Rutten / Marga Pauwels
Illustraties:
Topografie

- In Ohé en Laak op het Eiland in de Maas staat sinds 1896 een kapel ter ere van de H. Anna. De kapel staat ten noordoosten van het buurtschap Laak en heeft als adres Sint-Annastraat 1.
- De betreedbare kapel, gebouwd in neogotische stijl, is ontworpen door N. van der Schuit. Het gebouw is nu een rijksmonument. Boven de deur staat een beeld van de H. Anna, met daaronder een in het Latijn gesteld vers-chronogram met als tekst "de weldoeners hebben met milde vrijgevigheid blijde deze kapel gebouwd ter ere van St. Anna." Binnen staan houten kerkbanken en een altaar. Boven het altaar staat een beeldengroep van de H. Anna met haar echtgenoot Joachim en hun dochter Maria. 
- In de buurt van de Sint-Annakapel heeft vanaf 1631 een andere kapel gestaan gewijd aan de H. Anna. Deze kapel is opgericht door gravin Josina van den Berg van kasteel Walburg en werd door de bewoners van kasteel Walburg voor de kerkgang gebruikt. Op de feestdag van de H. Anna (26 juli) was er een bijzondere viering. In 1719 ging het kasteel van Walburg over naar protestantse eigenaren. In januari 1896 is de oude Annakapel afgebroken. 

Cultusobject

- Het middelpunt van de kapel is de beeldengroep van de H. Anna en H. Joachim met hun dochter Maria. Tenminste tot 1998 was de kapel op zondag open. De voorspraak van de H. Anna kan worden ingeroepen door zwangere vrouwen en vrouwen die moeilijk in verwachting raken, huisvrouwen en meisjes die een goede man zoeken. Verder is zij de patrones van mijnwerkers, houtdraaiers, schrijnwerkers, kleermakers en borduursters. 

Verering

- De inzegening van de Sint-Annakapel vond plaats op 26 juli 1898. Honderden parochianen en mensen uit de omtrek waren daarbij aanwezig.
- Tenminste tot 1998 was de kapel op zondag open. 
- Informatie gegeven door diverse (oudere) inwoners van Ohé en Laak in 1998 heeft uitgewezen dat de Sint-Annakapel nooit de status van een echte bedevaartkapel heeft gehad.  

Bronnen en literatuur

Literatuur: 'Bedevaartplaatsen in Limburg', in: Provinciale almanak in Limburg (1951) p. 126; H.G.M. Rutten, 'De St. Anna-kapel te Ohé en Laak', in: Jaarboek Amici Insulae 14 (1996); F. van Galen, 'Ohé en Laak kent een lieflijke Annakapel', in: De Sleutel (juli 1998) p. 24-25.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Annakapel_(Oh%C3%A9_en_Laak). Geraadpleegd op 19-3-2024.
Overige bronnen: KDC BiN-diskw.-dossier Ohé en Laak-Anna; mondelinge informatie van diverse (oudere) inwoners van Ohé en Laak in 1998.

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.