Oss, O.L. Vrouw van Oss

Gediskwalificeerd: ja
Cultusobject: O.L. Vrouw van Oss
Datum:
Periode: 19e - 21e eeuw
Religieuze context: Christelijk
Locatie: Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen Kerk of Grote Kerk
Adres:
Gemeente: Oss
Provincie: Noord-Brabant
Bisdom: 's-Hertogenbosch
Samenvatting:

In de Grote Kerk in Oss staat een Mariabeeld met Kind in een kapel. Dit beeld, versierd met gouden attributen, werd meegedragen tijdens bedevaarten naar Kevelaer. Tot op heden (2024) wordt de kapel druk bezocht. Het is een lokale verering, er is geen sprake van een bedevaart.

Auteur: Jeroen M.M. van de Ven ; Marga Pauwels
Illustraties:
Topografie

- De Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen Kerk in Oss is beter bekend als de Grote Kerk. De kerk is gebouwd in 1857-1859, naar een ontwerp van H.J. van Tulder, in neogotische stijl. Ze verving de middeleeuwse Willibrorduskerk die op dezelfde plaats stond.

Cultusobject

- Vanaf de bouw van de Grote Kerk, die gereed kwam in 1859, was er een Mariakapel. Daarin staat een beeld van Maria met Kind. Maria droeg een kostbare mantel waarin brokaat en gouddraad verwerkt was.
- In de Grote Kerk worden of werden ten minste tot 1986, de gouden attributen bewaard om het beeld mee te dragen in processies: Maria- en Christuskroon, scepter, rijksappel en rozenkrans. Vooral de gouden rozenkrans met filigrainkralen is een bijzonder sieraad.
- In de loop van de tijd is de mantel vervuild en versleten geraakt. In 2023 kreeg de parochie een mooie som geld uit de erfenis van een mevrouw die een vereerster van Maria was. Pastoor Roland Kerssemakers gaf de couturière Rianne van der Steen, die haar studio heeft tegenover de kerk, de opdracht om een nieuwe mantel te maken. Van der Steen verdiepte zich in de kostuumliteratuur en kunstgeschiedenis. Ze ontdekte dat de kleding van Maria al eeuwenlang is geïnspireerd door de Spaanse hofmode uit de 16e eeuw. Ze maakte hiervan een moderne vertaling. De kleur blauw in de mantel verwijst naar het hemelse en de kleur rood van de jurk naar het lijden.

Verering

- Vanaf eind 19e eeuw was er vanuit Oss een bedevaart naar Kevelaer. De pelgrims namen dan hun Mariabeeld mee, dat, rijk getooid met goud, door de stad werd gedragen.
- Tot op heden (2024) wordt een bijna jaarlijkse bedevaart vanuit Oss en naburige plaatsen naar Kevelaer georganiseerd.
- Ook tot op heden (2024) wordt de Mariakapel in de Grote Kerk druk bezocht. Dagelijks komen er tientallen mensen om even te bidden, een kaarsje op te steken of een intentie in het boek te schrijven. De koster moet geregeld een nieuwe zending noveenkaarsen bestellen die negen dagen blijven branden. Sinds 2022 worden er ook kaarsen gebrand bij de afbeelding van Titus Brandsma.

Bronnen en literatuur

Literatuur: L.H.Chr. Schutjes, Geschiedenis van het bisdom 's-Hertogenbosch, dl. 5 (St. MichieIsgestel: Instituut voor Doofstommen, 1876) p. 437-451; G. Bannenberg et al., De oude dekenaten Cuyk, Woensel en Hilvarenbeek in de 15de- en 16de-eeuwse registers van het aartsdiakenaat Kempenland, dl. 1 (Nijmegen: gebr. Janssen, 19XX) p. 72-73; Brabants goud. Sieraden, goud, zilver en kunstwerken geschonken aan de  Lieve Vrouwen van Brabant (Valkenswaard: Museum Van Gerwen-Lemmens, 1986) p. 37. 
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_Kerk_(Oss); https://www.kliknieuwsoss.nl/nieuws/algemeen/216666/rianne-van-der-steen-steekt-maria-in-het-nieuw#;
https://parochiewillibrordus.nl/?p=news&id=198&t=Bedevaart+naar+Kevelaer;
https://www.ad.nl/oss/bedevaartgangers-naar-kevelaer-moesten-hun-eigen-eten-meenemen~a70be7f6/.
Geraadpleegd op 17-6-2024 en 24-6-2024.
Overige bronnen: KDC BiN-diskw.-dossier Oss-OLV, nr. 1084.

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.
 
<<< /a>