Cascia, Rita van Cascia

Cultusobject: Rita van Cascia Open Street Maps
Datum: 22 mei
Periode: 17e eeuw - heden
Religieuze context: Christelijk
Locatie: Basilica di Santa Rita
Adres: Viale Santa Rita 13, Cascia
Gemeente: Cascia
Provincie: Perugia (Umbriƫ)
Bisdom:
Samenvatting:

Cascia is een belangrijk Italiaans en internationaal heiligdom voor de verering van de heilige Rita. Een heilige afkomstig is uit het nabijgelegen dorpje Roccaporena, dat zich tot een zelfstandig heiligdom heeft ontwikkeld. In Italiƫ behoort Rita tot een van de meest populaire heiligen. Haar verering bestaat al sinds de 17e eeuw, maar heeft een enorme impuls gekregen met haar heiligverklaring in 1900. Dat heeft haar heiligdom sterk doen uitgroeien en in Cascia draait het in de praktijk alleen maar om de cultus. Ook in Nederland is de H. Rita bekend en heeft ze een eigen heiligdom in het Brabantse Boskant. Nederlandse bedevaartgroepen en individuele bedevaartgangers doen ook het Italiaanse heiligdom aan.

Auteur: Peter Jan Margry
Illustraties:
Videolink: https://youtu.be/u6HLHwZxAFg
Topografie
Cultusobject

- Rita wilde kloosterlinge worden en niet door haar ouders uitgehuwelijkt. Dat gebeurde toch op 14-jarige leeftijd met Fernando Mancini; ze kregen twee zoons. Al mishandelde haar echtgenoot haar, ze verzette zich niet tegen hem en bad slechts voor zijn zielenheil. Nadat haar man door iemand anders werd vermoord, wilden haar  zoons bloedwraak. Maar Rita bad tot God dat ze liever had dat haar zonen zouden sterven dan dat ze hun zondige plannen zouden uitvoeren. Haar beide zonen stierven  een jaar later een natuurlijke dood. Toen was Rita vrij om in het klooster te treden. Dit was het Maria Magdalenaklooster te Cascia. Volgens de legende werd haar de toegang tot driemaal toe geweigerd, maar verschenen in een nachtelijk visioen Johannes de Doper, Augustinus en Nicolaas van Tolentino die haar naar het klooster begeleidden, waarbij de poorten zich vanzelf openden.  
- Rita identificeerde zich sterk met het lijden van Christus. In gebed, op Goede Vrijdag 1442, zou zij aan haar voorhoofd gestigmatiseerd zijn geraakt door een doorn uit Christus' doornenkroon, een wond die nooit meer heelde. Deze wond is op haar afbeeldingen te zien.
- Een tweede mirakel vond plaats tijdens haar ziekbed in 1447, toen ze aan een verwante die haar bezocht vroeg om een roos voor haar te plukken. Hoewel het winter was, vond deze toch een roos en bracht die aan Rita. Kort daarop stierf zij. Dit is de reden dat op 22 mei, haar sterfdag, aan Rita gewijde rozen bij de zieken worden gebracht. De legende gaat dat bij haar overlijden een zwerm bijen een wit deken over haar lichaam drapeerden. Ook deze bijen komen regelmatig terug in de iconografie rond Rita.

Bronnen en literatuur
  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.
 
<<< /a>